Grib det gode liv 

Vi har højt til loftet, nærhed og masser af plads 

Seniorliv i natur med fællesskab

Har du lyst til at tilbringe din tredje alder midt i naturen og med nye oplevelser af fællesskab og godt naboskab?

Er du vild med aktive udfordringer i vinden og vandet, eller er du til gode traveture på stranden, cykelture eller løb?

Eller har du bare lyst til at få fred og ro, lave god mad af lokale råvarer og nyde udsigten, hvor der er højt til loftet?

 

Velkommen til Ringkøbing-Skjern Kommune. Vi har højt til loftet, nærhed og masser af plads til et aktivt seniorliv i Naturens Rige, som vi også kalder os, fordi vi er og blive rige på naturen.  

Måske har du og din ægtefælle allerede et sommerhus i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det kan I eventuelt bosætte jer i på fuld tid, når I vælger at trække jer tilbage fra arbejdsmarkedet. Det kan give et væsentligt plus på budgetkontoen, hvis I som pensionister kan spare en husleje og nøjes med sommerhusudgiften. Hovedreglen er, at du kan få tilladelse til at bruge et sommerhus som helårsbolig efter otte år som sommerhusejer. Der er mulighed for at søge dispensation, så du kan blive fastboende tidligere. Du kan læse mere om reglerne her.

Fra i år kan du som pensionist måske også blive fastboende uden den store langtidsplanlægning. Et forslag til ændring af planloven er fremsat i februar 2017, og bliver det vedtaget, vil det gøre det muligt at købe et sommerhus, som du kan bosætte dig i hele året efter bare ét års ejerskab. 

 

Landsby

Foto: AGM

Men ellers har vi i Ringkøbing-Skjern også et godt udbud af helårsboliger i byerne, landsbyerne eller helt ude på landet. Se mere under Hvordan vil du bo. Du kan få mange kvadratmeter for pengene, og et gæsteværelse kan være dejligt at have i et seniorliv mod vest, så der også er plads til at have gamle venner og børnebørnene på besøg. Der er nok af aktiviteter at byde både dig selv og dine gæster på.

 

Dyrk dine egne kartofler i fællesskab

I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi tradition for et aktivt foreningsliv. Det styrker sammenholdet, og gør det sjovt at bo her. Det aktive foreningsliv er også vejen til, at du som senior og tilflytter hurtigt finder nye venner og får skabt et netværk i forhold til både interesser og lokalområdet. Det giver samtidig mulighed for, at du kan afprøve noget, som du altid bare har drømt om. Måske får du helt nye interesser. 

Har du lyst til at slå to fluer med et smæk? Så meld dig f.eks. til et haveprojektet under Forundringens Have på Vestjyllands Højskole. Du kan gå med i Andelsfrugthaven. Eller du kan blive en del af fællesskabet om dyrke dine egne kartofler og andre grøntsager i en fælles have sammen med andre par eller singler, der har lyst til at møde nye mennesker. Se mere om havefællesskabet her i Dagbladet Ringkøbing-Skjern. 

 

 lokal mad

 Foto: hvidesande.dk

Du kan selvfølgelig også hygge dig med at købe både grøntsager og kød ind i de lokale gårdbutikker eller frisk fisk på havnen, så de lokale råvarer kan live måltiderne op. Eller gå på et af de gode spisesteder med lokale råvarer.

Du kan se mere om, hvad naturen, kulturen og foreningerne har at byde på, i menuen øverst til venstre her på siden eller under Fritid-Natur-Kultur. Under events kan du måske blive inspireret til at deltage i et af de næste store motionsløb, veteranbilsløb eller vinterbadning til nytår. Der er masser af muligheder for et aktivt seniorliv.

 

 vinterbadning

 Foto: Holmsland Klit Turistforening

 

Masser af liv, sammenhold og tryghed

Flytter du mod vest til Danmarks geografisk største kommune, bliver du ikke alene. Vi bor godt 57.000 her i kommunen, og vi vestjyder har tradition for at danne fællesskaber og netværk. Vi har også brug for hinanden. Vi holder med andre ord sammen og hjælper hinanden. Det er med til at skabe det gode liv.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er vi borgere også de mest tilfredse og de mest trygge i landet. Vi kan godt prale med det, for vi har papir på det fra Danmarks Statistik, der har undersøgt danskernes livskvalitet og opgjort, at de mest tilfredse borgere i verdens næstlykkeligste land bor i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Tillid er vi verdensmestre i. På landsplan stoler 76 procent på fremmede. I Ringkøbing-Skjern Kommune har hele 91 procent tillid til folk, de ikke kender. At vi har verdens højeste såkaldte sociale kapital hænger sammen med, at vi er rigtig dygtige til at fungere i et fællesskab, at vi i kommunen har et meget aktivt foreningsliv, og at rigtig mange af os giver en hånd med som frivillig.

 

Du kan være med til at gøre en forskel

Måske har du også lyst til at gøre en forskel som frivillig. Du har måske netop som senior med din faglige baggrund og erfaringer lyst til at være mentor for en af vores skoleelever, der lige har brug for lidt ekstra voksenstøtte for at kunne udvikle sine talenter og evner. Se mere om erfaringerne med den særlige mentor-ordning her i Dagbladet, hvor du også altid kan følge med i, hvad der sker lokalt. 

Måske har du mere lyst til at have et aktivt seniorliv som aktiv i en af de mange foreninger, være besøgsven hos Røde Kors eller være en del af et fællesskab på over 300 frivillige, som er med til at gøre historien levende i de mange tilbud under Ringkøbing-Skjern Museum. Du kan se mere om de mange muligheder i menuen øverst til venstre.  

 

Har du tidligere været borger i Ringkøbing-Skjern Kommune? Vi har særlige tilbud til dig. Tjek lige siden for KLUB EKSILVESTJYDERNE.

Annie og Kurt er flyttet til Hvide Sande

Efter mange års forelskelse i Vesterhavet har Annie og Kurt bygget deres drømmehus i Hvide Sande. -Da vi tog den endelige beslutning, var der flere af vores venner, der sagde: Jamen, der sker jo ikke noget derude vest på. De følte jo nærmest, at hvis vi flyttede herud, så stod man af. Vi har oplevet, at vi er stået på! Vi er stået på et liv, der er mere i balance, siger Annie. Der står stadig lige meget i kalenderen, og parret fremhæver fordelene ved at have naturen og roen omkring sig og samtidig være en del af et aktivt lokalsamfund.

 

Birgitte Bille er flyttet til Velling fra Sjælland

Birgitte Bille tog springet og flyttede fra sit drømmehus og sin velfungerende virksomhed i Holbæk på Sjælland til Vestjylland for at komme tættere på børnebørnene. Nu bor hun i nyt lejet hus med direkte udsigt til Ringkøbing Fjord, dyrker have sammen med andre og har sommerhus ved Vesterhavet, så der er god plads til besøg af vennerne fra Sjælland. Birgitte Bille har samtidig startet ny praksis i Ringkøbing, og virksomheden trives allerede godt efter det første år. Birgitte Bille fremhæver den fantastiske natur, dejlige fællesskaber og en helt særlig nærhed.