Bo i byen, på landet eller ved vandet

Flyt til Ringkøbing-Skjern Kommune

Hvor vil du gerne bo?

I byen, på landet i en landsby, helt ude på landet eller ved vandet?

Flyt til Ringkøbing-Skjern Kommune. Vi kan vi tilbyde det hele. Målt i kvadratkilometer – 1.489 kvm - er vi Danmarks største kommune, og med ca. 56.200 indbyggere er der god plads overalt. Du får også meget plads for pengene og overskud på budgetkontoen, hvis du køber hus i Naturens Rige, som vi populært kalder vores kommune. Vi har også mange arbejdspladser og næsten ingen ledige.

I runde tal bor halvdelen af os i de største byer. En fjerdedel bor i landsbyerne og den sidste fjerdedel bor helt ude på landet.

 

Bo i byen

Vil du bo i en by med mennesker og liv tæt omkring dig kan du se nærmere om her, hvad de fem største byer i Ringkøbing-Skjern Kommune har at byde på. Indbyggertallene er naturligvis ikke som i en storby, men der et godt og alsidigt udvalg af butikker, cafeer og restauranter plus masser af seværdigheder og kulturelle tilbud. Vi er så heldige at have mange gæster udefra næsten hele året rundt, og det gør, at udbuddet er både større og mere spændende end i mange andre byer på samme størrelse.

 

 Butiksliv

Områdets mange gæster giver alsidigt butiksliv. Foto: hvidesande.dk

Ringkøbing er Ringkøbing-Skjern Kommunes største by med knap 10.000 indbyggere. Ringkøbing er en af landets ældste købstæder, og i byen er der hyggelige brolagte gader med historiske og små byhuse, gågader med masser af specialforretninger, også med kendte mærke- og luksusvarer, restauranter, cafeer samt gammelt havnemiljø og spændende stier langs fjorden. Byen har traditioner som administrativt center for flere offentlige arbejdspladser. 

Hvide Sande er Ringkøbing-Skjern Kommunes mindste centerby med ca. 3.000 fastboende indbyggere og her er der mulighed for at finde boliger med udsigt til både fjorden og Vesterhavet. Hvide Sande er centrum for fiskeindustrien og turismen. Blæsten og de brusende bølger i Vesterhavet og det mindre voldsomme fjordvand giver optimale forhold for både dramatiske vandsportsaktiviteter og mere rolige sportsgrene, og begge dele tiltrækker borgere fra hele Ringkøbing-Skjern Kommune og gæster fra hele verden.

Skjern er den næststørste by i Ringkøbing-Skjern Kommune med knap 8.000 indbyggere. Byen, der er Danmarks yngste købstad, er en aktiv erhvervs- og handelsby, og i Skjern har borgerne ry for at være både initiativrige og handlekraftige. Skjern er blandt andet kendt for sine stærke håndboldspiller og Skjern Enge, Danmarks eneste floddelta.

Tarm, der ligger tæt på Skjern, har godt 4.000 indbyggere og er den fjerdestørste by i Ringkøbing-Skjern Kommune. Byen stammer tilbage fra 1400-tallet og ordet tarm betyder geografisk et langt, smalt landareal. Tarm er kendt for blandt andet sit gamle gymnasium og for i århundrede at have været handelssted på drivruten for kvæg fra Limfjorden til Nordtyskland. Byen har stadig et aktivt handels- og erhvervsliv.

Videbæk er Ringkøbing-Skjern Kommunes tredjestørste by og har godt 4.200 indbyggere. Som den østligste by i kommunen er Videbæk populært sagt porten mellem Midt- og Vestjylland. Videbæk ligger midt i mellem Ringkøbing og Herning, tæt på motorvejene til Aarhus og sydpå plus blandt andet også tæt på det nye Regionshospitalet Gødstrup. Byen er kendt for at huse flere af de største produktionsvirksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune – blandt andre Arla og Vestas – og har også et aktivt handelsliv.

 

Bo på landet i landsbyerne

Foretrækker du mere rolige og afslappede omgivelser, kan du flytte på landet til de mindre byer og landsbyer.

 

Gadebillede fra Lem

Gadebillede fra Lem. Foto: AGM

Ringkøbing-Skjern Kommune er geografisk set landets største kommune og en aktiv landdistriktskommune. Vi har en række større og mindre landsbyer, og ud over de nævnte fem største byer har vi tre byer med over 1.000 indbyggere:

Lem, der har ca. 1.325 indbyggere, kaldes også for smedenes by, fordi den huser Vestas og flere andre store produktionsvirksomheder. Spjald, der har ca. 1.350 indbyggere, og Vorgod-Barde med godt 1.000 indbyggere.

 

Billede fra Grønbjerg

 Billede fra landsbyen Grønbjerg. Foto: Jørn Deleuran

Har du lyst til at bosætte dig i Ringkøbing-Skjern Kommune? Du kan finde et kort med vores mange landsbyer her, og via kortet kan du læse mere om de enkelte byer og gå videre til landsbyernes egne hjemmesider.

I en stor del af landsbyerne er der både daginstitutioner og mindre folke- eller friskoler og ellers ligger de tæt på. I landsbyerne kommer du også tæt på naboerne. Det giver mulighed for gode legekammerater til børnene lige rundt om hjørnet og for de voksne at blive en del af det lokale fællesskab. Vi har nemlig tradition for et aktivt foreningsliv i landsbyerne, og du får hurtigt et tilhørsforhold til lokalområdet, hvis du flytter til Ringkøbing-Skjern Kommune, uanset om du bor i selve landsbyen eller længere ude på landet.

 

Lyne Friskole

Billede af Lyne Friskole. Foto: Ralf Andersen

I landsbyerne i Ringkøbing-Skjern Kommune er der overalt aktive folk, der står bag de lokale borger- og sogneforeninger. De løser en række praktiske opgaver og skaber aktivitet i lokalsamfundet. Der bakkes op om det lokale forretningsliv, foreningslivet trives overalt og mange steder er der organiseret hjælp til tilflyttere, så du hurtigt kan føle dig velkommen som ny borger i landsbyen og blive en del af fællesskabet. Alt det og meget andet kan du læse om via landsbykortet

 

Bo helt ude hvor kragerne vender

I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi også masser af plads til dig, som gerne vil bo helt ude på landet, hvor kragerne vender.  

Er du eller vil du rigtig gerne være en bonderøv, så kan du også vælge at bosætte dig i Ringkøbing-Skjern Kommune langt væk fra byer og landsbyer - med udsigt til marker, græssende køer og absolut ingen naboer i baghaven. Her kan du få masser af plads til at dyrke dine egne kartofler og grøntsager, holde høns, have et par skovgrise eller have en hest gående rundt om ejendommen.

 

Græssende køer

Her er også masser af plads til græssende køer. Foto: RKSK

Du kan også vælge et hus eller en ejendom, der ligger tæt på et par andre ejendomme. Se mere om boligmulighederne på landet under Hvordan vil du bo? 

 

Bo på landet

Du kan finde en byggegrund i udkanten af en landsby med udsigt til det åbne land som her i Hee (Foto grundsalg.rksk.dk)

 

Bo ved vandet

Vil du allerhelst bo ved vandet eller med udsigt til vandet, så har vi i Ringkøbing-Skjern Kommune også mange bomuligheder. Klik på landsbykortet - og se mulighederne langs Vesterhavet, omkring Ringkøbing Fjord og Stadil Fjord. Der er også muligheder for at komme tæt på en anden slags vand, nemlig de store engområder omkring Skjern Å, og vi har masser af vandløb overalt i kommunen. Du kan finde aktuelle boligtilbud under Hvordan vil du bo?

 

 Skjern Å-dalen

 Skjern Å-dalen. Foto:RKSK

 

Vi har brug for hinanden

Uanset hvor du bosætter dig i Ringkøbing-Skjern Kommune, vil du opleve, at du bliver en del af et lokalsamfund, hvor folk interesserer sig for hinanden og gerne giver en hånd med, hvis der er brug for det. Det forventes selvfølgelig også den anden vej. Selvom der er lidt langt til naboen, så er alle parat til at yde noget, for alle har brug for hinanden i Vestjylland. Som tilflytter vil du også hurtig få et tilhørsforhold til landsbyen eller byen, fordi det er her, at alle mødes i foreningslivet, på institutionerne og skolerne eller på indkøb.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi papir på, at vi er de mest tilfredse borgere i landet og samtidig de mest tillidsfulde og trygge. Undersøgelsen ”Danskerne i det byggede miljø 2023”, som er gennemført af Videnscentret Bolius og Realdania, placerer også Ringkøbing-Skjern Kommune blandt de kommuner i landet, hvor danskerne har den højeste livskvalitet og har flest trygge borgere.

Er flyttet fra Tyskland til Hvide Sande

Dagmar og Udo har realiseret drømmen om at bo, hvor de har elsket at holde ferier. De flyttede i 2019 sammen med deres børn på nu 15 og 11 år fra Tyskland til Hvide Sande. Meldingen efter fire år er klar: Vi bliver! Hele familien er faldet godt til, og her får de flere drømme opfyldt. De voksne trives med gode jobs og danske arbejdsforhold, der har fået dem til at slippe deres tidligere bekymringer om jobsikkerhed og rimelig løn. Børnene er glade for en mere fri undervisning og skoledag end den tyske. Og hele familien trives med at bo i eget hus tæt på naturen mellem hav og fjord. LÆS MERE HER

Lotte og Ulrik er flyttet til Lem fra København

Grundige overvejelser om deres fremtidige liv. Og særligt ønsket om et trygt børneliv for de to sønner fik Lotte og Ulrik til at flytte fra bylivet i København til landsbylivet i Vestjylland. Valget faldt på Lem, da Ulrik fik mulighed for et karriereskift med et job hos Vestas. Siden dukkede ønskejobbet også op til Lotte. Flytningen har betydet, at børnene kan færdes frit i et trygt miljø tæt på naturen. Familien har også fået et større økonomisk råderum, der giver plads til både et stort hus, to biler, ferier og aktiv fritid. -Det havde vi ikke kunnet på samme måde i en større by, fremhæver Lotte.