Flyt til Borris - her bor de med vilje

Drømmer du om at bo i en stor landsby med fællesskab, liv og udvikling. Så kik nærmere på Borris. Deres slogan er: ”Borris #herborvimedvilje”.

I Borris er de gode til at sætte byen på landkortet og det er med til at holde liv i byen. I 2021 blev Borris eksempelvis fremhævet for et babyboom. 27 nyfødte borgere – mange af dem tilmed på den samme vej i byen.

 

TV om babyboom i Borris

Et glimt fra TVMidtVest´s indslag om babyboom i Borris

Dagbladet Information satte i en hel artikelserie fokus på at bo i Borris, en landsby i vækst, og her kan du se indslaget i TVMIDTVEST med flere af de kvinder, som er med til at skabe babyboomet i Borris.

Borris er en stationsby i det åbne land på banen mellem Skjern og Herning. I modsætning til mange andre landsbyer er Borris ikke præget af tilbagegang. Indbyggertallet svinger lidt fra år til år, men gennemgående er der tale om en lille fremgang. I 2010 var indbyggertallet på godt 800 mod de nuværende godt 850 indbyggere (2021). Børnene fra 0-19 år udgør knap en fjerdedel af indbyggertallet i Borris.

 

Her er god plads til børnene

I Borris er der god plads til børnene både ude og inde i børnehaven Børnehuset og i skole & SFO. Børnehuset har plads til 51 børn. Seks dagplejere med hver tre-fire faste børn i eget hjem er også tilknyttet Børnehuset.

 

Børnehaven Børnehuset i Borris

Børnehuset i Borris (Foto flytmodvest.dk)

I Borris er den kommunale dagpleje og Børnehuset en del af ”Borris Helhed”, som også omfatter Borris Skole og SFO.

Borris Skole er oprindeligt bygget i 1910, men siden da er der løbende bygget til. Skolen har godt 120 elever fra 0.klasse til 6.klasse.

 

Borris Skole

Borris Skole (Foto flytmodvest.dk)

SFO'en, Krudthuset, ligger i forlængelse af Borris skole, så børnene kan nemt selv gå mellem skole og SFO. Krudthuset har ca. 65 tilmeldte elever.

Børnene kan også selv gå fra skolen og SFO til Borris Sports- og Kulturcenter. Hallen ligger nærmest i skolens baghave og rummer blandt andet aktiviteter i byens mange sportsforeninger.

 

Borris samler folk til Påsketræk og Dalager Marked

Borris er kendt vidt omkring for et par årlige events, som er godt hjulpet af lokale frivillige ildsjæle. 

I påsken står den på hestekræfter, brølende motorer, røg og damp på Pulling Arena, når traktorer, lastbiler og firehjulstrækkere stiller på til Påsketræk i Borris.

 

Påsketrækket har været en tradition i en årrække. Det tiltrækker flere tusinde gæster og kørere fra hele Danmark og fra udlandet, særligt fra Norge og Tyskland.

Dalager Marked samler også masser af folk fra nær og fjern i Borris, i en weekend i maj. Dalager Marked har sin oprindelse som heste- og kreaturmarked helt tilbage fra 1815, mens den nuværende form med smådyrshandlere og kræmmermarked har været en tradition siden starten af 1990érne.

 

Fællesskab på trods af corona

Borris har som alle andre steder måttet undvære de store arrangementer i 2020 og 2021 på grund af corona-pandemien. Ildsjælene i Borris bragte så i stedet byen på landkortet ved at være særligt aktive for at holde gang i fællesskabet i byen på trods af de mange corona-restriktioner. Blandt andet blev der gennemført flere digitale arrangementer, eksempelvis fællesspisninger, hver for sig, og ikke mindst bogen #Borrispoeterne var medvirkende til, at Borris var blandt de tre nominerede til den landsdækkende pris som ”Årets landsby 2020”.

Bogen indeholder 42 digte, tre sange og 30 kunstværker produceret under nedlukningen af lokale landsbyboere mellem otte og 85 år. Som det står i forordet: #Borrispoeterne er hjertebarnet, som rummer minder fra en hård tid, men også en tid, hvor byen ”rykkede sammen i bussen”. Værkerne blev til for at skabe "et frirum fyldt med glæde, smil og humor” og for "at skubbe frygten og usikkerheden på afstand".

 

Sports- og kulturcentret i Borris

Borris Sports- og Kulturcenter har plads til aktiviteter både ind og ude (Foto flytmodvest.dk)

 

Aktivt foreningsliv skaber fællesskab

De mange foreninger og foreningsaktiviteterne er det, der også i det daglige er med til at skabe liv og fællesskab i Borris. Foruden syv idræts- og sportsforeninger er der næsten tyve andre foreninger i byen.

Mange af aktiviteterne, så som håndbold, fodbold, badminton og gymnastik, foregår i og i forbindelse med hallen, Borris Sports- og Kulturcenter, mens andre samler folk ude i naturen omkring byen.

Det gælder blandt andre løbeklubben, jagtforeningen, spejderne og Borris Fiskeriforening. Fiskeriforeningen er sammen med Borris Rådet, Borris Sogneforening, Laksens Hus og den socialøkonomisk virksomhed Erhvervsskolen Vestjylland i Borris gået sammen om et projekt: Borris – Danmarks Laksehovedstad. Det skal gøre Borris kendt som det bedste sted at fiske efter laks i Danmark.

 

 Grøn bande i Borris

Bandemedlemmer klar til aktion i Borris (Foto Borris Sogneforening)

Blandt foreningerne i Borris er Grøn Bande. Det er en gruppe af aktive seniorer, der sørger for at holde byen og fællesarealerne rene og pæne. Men de er også klar, når der er brug for hænder til andre opgaver. Eksempelvis gik banden i aktion, da der i foråret 2022 lige skulle skaffes og indrettes plads til ukrainske flygtninge. En tom kontorbygning blev omdannet til modtagecenter med plads til tyve flygtninge.

 

Borris byder også på andet

Borris byder også på andet. Der er eksempelvis mulighed for at bruge delebil, og der er en en kinesisk restaurant i Borris.

Midt i byen ved stationen ligger også byens butik, hvor der kan handles dagligvarer og slås en sludder af undervejs. I begyndelsen af 2023 har en række af byens ildsjæle arbejdet på at finde en mulighed for at få en ny dagligvarebutik til byen, efter at Coop lukkede byens butik. Med stor opbakning fra byens borgere er Min Købmand - Borris åbnet ved udgangen af marts.

Er der brug for et større udvalg af butikker, så er der kun otte minutter i tog og godt ti minutters kørsel i bil til Skjern. 

 

Borris centrum

Fra midten af Borris (Foto flytmodvest.dk)

Byen har også et plejecenter, Åstedparkens Ældrecenter, som har et tæt samarbejde om fælles aktiviteter med de lokale børn i både dagpleje, børnehave og skolen, og mange frivillige ildsjæle bakker op om aktiviteter for Åstedparkens beboere. Plejecentret ligger ved siden af Borris Kirke og tæt på Krokodilleparken, det grønne anlæg, der er skabt af Grøn Bande og andre frivillige ildsjæle i forbindelse med byens gamle branddam.

 

Borriskrog bro

Borris Krog Bro (Foto flytmodvest.dk)

 

Nabo til Skjern Å og Borris Hede

Borris ligger i det åbne land med store landbrugsmarker og naturområder som naboer. Skjern Å snor sig syd for byen, og de rekreative arealer omkring åen inviterer til alt fra vandre- og cykelture til kano- og kajakture plus selvfølgelig lystfiskeri i laksesæsonen eller i en af fiskesøerne.

Syd for byen ligger også Danmarks største hedeområde, Borris Hede eller Borrislejren, som det store militærområde også kaldes. Området bruges som skydeterræn af Forsvaret, så der er begrænset adgang til området. Der er dog særlige åbningsdage, som giver mulighed for unikke naturoplevelser i området. Terrænet er nemlig levested for beskyttede arter af både insekter, fisk, padder, krybdyr, fugle og pattedyr. Der er også sjældne plantearter.

 

Få mere at vide

Du kan finde flere oplysninger om Borris på sogneforeningens hjemmeside www.borris.dk eller på Borris Sogns Facebook-side.

Er du på udkig efter en byggegrund til dit drømmehus, så kan du her se kommunale byggegrunde til salg i Borris

 

Borris by 

Lidt af Borris set fra oven (Foto flytmodvest.dk)

 

Kasper Søndergaard er flyttet til Skjern

Efter mange år med fire-fem timer dagligt på landevejen er landsholdsspiller og topspiller i Skjern Håndbold, Kasper Søndergaard, og hans familie flyttet til Skjern. -Det var en stor beslutning, fordi vi har mange relationer i Aarhus, og Aarhus er en fantastisk by. Men Skjern er også en dejlig by, og vi nyder at bo herude, siger Kasper Søndergaard, der er glad for at have flere timer sammen med holdkammeraterne. Samtidig fremhæver Kasper Søndergaard, at han har fået meget mere tid sammen med sønnen, som han nu både kan aflevere sent i børnehave og hente tidligt

 

Annie og Kurt er flyttet til Hvide Sande

Efter mange års forelskelse i Vesterhavet har Annie og Kurt bygget deres drømmehus i Hvide Sande. -Da vi tog den endelige beslutning, var der flere af vores venner, der sagde: Jamen, der sker jo ikke noget derude vest på. De følte jo nærmest, at hvis vi flyttede herud, så stod man af. Vi har oplevet, at vi er stået på! Vi er stået på et liv, der er mere i balance, siger Annie. Der står stadig lige meget i kalenderen, og parret fremhæver fordelene ved at have naturen og roen omkring sig og samtidig være en del af et aktivt lokalsamfund.