Bo i handelsbyen Tarm

Tarm tilbyder handel og udvikling

Tarm er den fjerdestørste og sydligste af de større byer i Ringkøbing Skjern Kommune med lige godt 4.000 indbyggere. Byens navn har intet at gøre med de indre organer, men kommer i stedet fra den geografiske betegnelse for den gamle placering, hvor tarm betyder et langt, smalt landareal. Byen stammer tilbage fra 1400-tallet og var i flere hundrede år handelssted på drivruten for kvæg fra Limfjorden til Nordtyskland.

Den nuværende by blev dog opbygget omkring 1850 og voksede særligt, da jernbanen kom til Tarm i 1875. Godt ti år senere blev Tarm Realskole startet med kostafdeling. I 1928 blev det første studenterkursus oprettet, og ti år senere blev det omdannet til en privat selvejende gymnasieskole: VGT – Vestjysk Gymnasium Tarm, der efter et par skiftende ejerforhold siden 2007 har været en statslig selvejende uddannelsesinstitution. Gymnasiet og byen har en særlig tradition med at fejre studenterne med fakkeltog gennem byen.

 

Studenternes fakkeltog er en fast tradition i Tarm Foto:tarm.handel.dk

 

Tarm har stadig et aktivt handels- og erhvervsliv, og de gamle handelstraditioner holdes i hævd ved et ugentlig marked i sommermånederne. Markedsdagene, der har ry for at være Vestjyllands største, foregår med deltagelse af både lokale kræmmere og kræmmere, der kommer udefra. Markeds-gæsterne kommer også fra nær og fjern.

 

Tarm

Handelsliv i Tarm Foto:tarm.handel.dk

 

Tæt på natur og kunst

Bosætter du dig i Tarm, er du ligesom i nabobyen Skjern tæt på de store rekreative områder omkring Skjern Å, og i Tarm er du desuden tæt ved Lønborg Hede. Heden ejes af Naturstyrelsen og er et yndet udflugtsmål, der rummer en unik flora og er hjemsted for blandt andre en række sjældne sommerfugle. 

Bosætter du dig i Tarm, vil du foruden smukke naturomgivelser også være tæt på flere spændende kunstværker. Blandt andre skulpturen ”Genius” af Peter Heinze, der forestiller syv ugler i et træ og som symboliserer de syv sogneråd, der blev lagt sammen til den daværende Egvad Kommune i 1966. ”Den dykkende dame” udført af billedhuggeren Jens Galschiøt og Hanne Varmings ”Mor og barn” er blandt andre også med på Kunstruten i Tarm. Tarm har også Mejeriet - et kulturhus, der byder på koncerter, foredrag og andre kulturelle arrangementer.

 

 

”Den dykkende dame” udført af billedhuggeren Jens Galschiøt Foto: tarm-handel.dk

Vil du flytte til Tarm, kan du finde alle boligformer lige fra gode rækkehuse, lejligheder til ældre byhuse, store parcelhuse og villaer. Her kan du se mere om, hvor du kan købe en boligleje en bolig eller finde en byggegrund, hvis du selv vil udforme din drømmebolig.

Du kan måske også blive blandt de første, der køber en grund og bygger i et nyt spændende boligområde i Tarm omkring en ny-anlagt sø: Søparken

 

Søparken

Søparken i Tarm Foto: Tarm EDC

 

Vil du prøve Tarm af?

Eller måske kan du blive en af de første, der flytter ind i et særligt tilflytterhus. I forbindelse med etableringen af Søparken har Ringkøbing-Skjern Kommune nemlig via vækstpuljen givet Skjern-Tarm Håndværker- og Industriforening en særlig støtte til etablering af ”Pendlerhuset”. Huset er færdigbygget juli 2017, og det bruges som et midlertidigt udlejningshus i op til et år for tilflyttere og pendlere til virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Potentielle tilflyttere med job i området får på den måde mulighed for at leje sig ind i et attraktivt hus på en spændende grund og ”prøve Tarm af”, inden der tages stilling til en permanent bolig i kommunen. Tarm vil nemlig rigtig gerne have både flere borgere og mere udvikling i området. Det arbejder mange ildsjæle også for via blandt andre Tarm Udviklingsforum, der eksempelvis står for gennemførelsen af forskellige projekter og events, der skal være med til at gøre det attraktivt at bo i Tarm.

 

Erhvervsliv og sundhedsliv

Blandt de store virksomheder i Tarm kan nævnes VM Tarm a/s , der producerer tankvogne i rustfri stål og aluminium til blandt andet mælk, foder, gylle, kemi, olie og benzin. GPV - Electronics Manufacturing Services, der er specialister i at producere kombinationer af mekanik og elektronik for kunder over hele verden, og Orla Hansen A/S, der er storleverandør af staldinventar til det europæiske landbrugsmarked. Blandt andre er også ST Skoleinventar, der siden 1950 har udviklet, produceret og leveret indretninger af høj kvalitet til undervisningssektoren i Danmark, og virksomheden er nu også repræsenteret i Norge og England.

En række af Ringkøbing-Skjern Kommunens sundhedstiltag med bl.a. træning, rehabilitering, misbrugsbehandling og sundhedsfremme har til huse i Sundhedscenter Vest i Tarm. I det tidligere hospital i Tarm bor nu også Sundhedshuset med blandt andet røntgenafdeling og jordemoderkonsultation, og sygehuskøkkenet er ombygget til det kommunale køkken Åkanden, der dagligt leverer mad til borgere, ældrecentre og institutioner over hele kommunen.

Sundhedscenter Vest er primus motor i arrangementer Ladywalk i Tarm, der er et af de 12 steder i landet, hvor kvinder samles om at gå en aften i maj hvert år. Her kan du lige få et indtryk af, hvor mange der bakkede op om arrangementet i 2016, og samtidig se gode billeder af Tarm by og omegn: 

 

 

 

Trafik

På forsiden af hjemmesiden her kan du på kortet med pendler-afstande se, hvor langt du kan nå rundt fra Tarm i bil med de mest brugte pendlertider. Uanset hvor du bosætter dig i Ringkøbing-Skjern Kommune, kan du nå vidt omkring, fordi du ikke skal bruge lang tid i kø for at komme ud af byerne.

Hvis du bosætter dig i Tarm, er du tæt på Billund Lufthavn, så du også nemt kan komme længere ud i landet eller verden. Det tager kun tre kvarter i bil.

Du kan også tage toget til Esbjerg eller Skjern. Fra Skjern kan du få togforbindelser videre til Ringkøbing-Holstebro-Struer og til Herning-Aarhus. Der er lokale busser og regional bus mellem Skjern, Tarm og Nørre Nebel. Her kan du se mere om "kollektiv trafik på bestilling" og også mulighed for delebil.

 

Mere om Tarm

Har du fået lyst til at flytte til Tarm? Du kan finde flere oplysninger om Tarm under Tarm UdviklingsforumSkjern-Tarm Handel og Visitvesterhavet.dk. Du kan også se mere om de fremtidige udviklingsmuligheder i forbindelse med helhedsplanen for Skjern og Tarm plus de fælles visioner for området.

Her kan du se byens egen præsentationsvideo: 

 

Der er både kommunale boliggrunde og erhvervsgrunde til salg i Tarm.

Herunder kan du finde kontaktoplysninger om byens daginstitutioner, skoler og andre uddannelsesinstitutioner samt idræts- og svømmehaller.

 

Daginstitutioner i Tarm

Du kan se nærmere om kommunens tilbud om dagpleje og børneinstitutioner her.

Aldersintegrerede daginstitutioner med dagpleje/vuggestueafdelinger

Børnehaven Solstrålen
Lønhøjvej 38, 6880 Tarm
Telefon 99 74 25 50
solstraalen-tarm@rksk.dk

Klatretræet
Skovvej 29, 6880 Tarm
Telefon 97 37 31 37
klatretraet@rksk.dk

 

Skoler i Tarm

Tarm Skole 
Vardevej 11, 6880 Tarm
Telefon 99 74 11 11
tarm-skole@rksk.dk

Tarm Skole, Overbygningen
Lønborgvej 53, 6880 Tarm
Telefon: 99 74 27 74

 

Efterskoler:

Blåkilde Efterskole 
Blåkildevej 19, 6880 Tarm
Telefon 97 37 11 63
info@blaakilde-efterskole.dk


Solgården   
Vardevej 68, 6880 Tarm
Telefon 97 37 11 51
kontoret@solgaarden.dk

 

Gymnasier

Vestjysk Gymnasium Tarm     
Skolegade 15, 6880 Tarm
Telefon 97 37 18 33
vgt@vgt.dk

 

Fællesskab i fritiden og i naturen Foto: Ralf Andersen

Idræts- og svømmehaller

Det aktive foreningsliv trives i Tarm ligesom alle andre steder i Ringkøbing-Skjern Kommune, og mange aktiviteter er knyttet til Idrætscentret i Tarm, der har mange tilbud til den aktive familie, blandt andet svømmehal med varmtvandsbassin, plads til at svømme, 60 meter vandrutsjebane, 1 og 3 meter vippe, boblebad og babybassin, fitnesscenter, badminton-, tennis- og padelbaner mv. Næsten lige ved siden af ligger Tarm Bowling & Fritidscenter. Tarm-borgere bruger også de mange muligheder for gratis motion - gåture, løb eller cykling - i de store naturområder omkring Skjern Å. 

Søg her efter de lokale foreninger i Tarm og se mere om fritidsaktiviteterne i Ringkøbing-Skjern Kommune under Fritid-Natur-Kultur.

 

Er flyttet fra Tyskland til Hvide Sande

Dagmar og Udo har realiseret drømmen om at bo, hvor de har elsket at holde ferier. De flyttede i 2019 sammen med deres børn på nu 15 og 11 år fra Tyskland til Hvide Sande. Meldingen efter fire år er klar: Vi bliver! Hele familien er faldet godt til, og her får de flere drømme opfyldt. De voksne trives med gode jobs og danske arbejdsforhold, der har fået dem til at slippe deres tidligere bekymringer om jobsikkerhed og rimelig løn. Børnene er glade for en mere fri undervisning og skoledag end den tyske. Og hele familien trives med at bo i eget hus tæt på naturen mellem hav og fjord. LÆS MERE HER

Mette og Jens er flyttet på landet ved Lyne

Livet i København var rigtig fint for Mette og Jens, inden de fik børn. Efterhånden, som de nu tre børn kom til, kom ønsket om at give dem de samme opvækstvilkår, som parret selv har haft i Vestjylland. Flytningen til Lyne blev aktuel, da Jens´s arbejdsplads flyttede til Esbjerg, og de fik mulighed for at overtage Mettes forældres gård ude på landet nær Lyne. Ud over udelivet fremhæver parret det nære miljø, et foreningsliv, hvor man er vant til, at alle løfter i flok, og at det er en selvfølge, at man altid hjælper hinanden, når man bor i Vestjylland.