Velling - en landsby ved kanten af Ringkøbing Fjord

Velling er med godt 260 indbyggere en lille landsby ved kanten af Ringkøbing Fjord, men trods den beskedne størrelse er landsbyen kendt vidt omkring. Særligt i kraft af naboskabet med Vestjyllands Højskole, byens friskole og Fjordvang Efterskole.

Højskolen har da også en andel i, at Velling i 2022 er centrum for ekstra opmærksomhed i forbindelse med filmatiseringen af Stine Pilgaards succesroman fra 2020, Meter i Sekundet.

 

Udsigten fra Velling

Der blæser tit en del friske meter i sekundet i Velling (Foto flytmodvest.dk)

Romanen er skrevet, mens Stine Pilgaard selv boede i Velling ved Ringkøbing Fjord, fordi hendes mand fik job som lærer på højskolen. Bogen tager udgangspunkt i den vestjyske kultur og natur – og i vestenvinden, der ofte blæser med en del friske meter i sekundet i Velling.

Nordisk Film startede optagelserne on location i marts 2022.

Kontrasterne i det vestjyske landskab, de pludselige vejrskift, samspillet mellem mennesker, rytmen og sproget i lokalområdet – og mødet mellem lokale og folk udefra. Det har alt sammen også inspireret instruktøren Ida Kat Balslev, der i sommeren 2022 har optaget kortfilmen ”Kunsten at falde” on location i Velling og Kloster ved Ringkøbing Fjord.

 

Aktivt fællesskab

Stine Pilgaard beskriver med stor lune i sin bog, at det ikke altid er lige nemt i starten at være tilflytter i det vestjyske. Men i Velling lægges der vægt på at tage godt i mod tilflyttere og at få alle med i fællesskabet.

Byen er præget af det frie grundtvigianske miljø omkring friskolen, efterskolen og højskolen med netop det gode og stærke fællesskab i højsæde. Der bakkes op om foreningslivet plus de lokale initiativer og aktiviteter. Byens motto og varemærke er da også: Vi vil i Velling

 

Tæt på fjorden og Ringkøbing

Velling by ligger lige ved Ringkøbing Fjord. På en klar dag har Velling, ud over fjorden, udsigt til Vesterhavets klitter og Lyngvig Fyr.

Landsbyen ligger mellem Ringkøbing og Skjern og tæt på de store arbejdspladser i nabobyen Lem St. Vejen langs fjorden til Ringkøbing centrum tager kun små ti minutter at køre i bil og tyve minutter på cykel på cykelstien. Der er heller ikke langt til Hovedvej 15 med forbindelse til bl.a. Herning og Aarhus.

 

Fjordstien Velling

Gode udflugtsmuligheder på Fjordstien (Foto rksk.dk)

 

Aktiviteter tæt på naturen og i byen

Naturen omkring Velling inviterer til fritidsaktiviteter langs med fjorden og i de nærliggende No og Velling plantager. Der er også både gode veje, gå- og cykelstier i området.

Her kan du finde oplysninger om ture i området, uanset om du er mest til at gå, løbe, ride eller køre på mountainbike.

 

 

 

I videoen her kan du se lidt mere fra området og Fjordstien ved Venner Å. Her er blandt andet en shelterplads med tre sheltere, grillplads, vand og muldtoilet. Pladsen ligger også attraktivt for dem, der tager på cykelruten Fjorden Rundt.

I byen er der også masser af fritidsaktiviteter for børn og voksne i Velling Ungdoms- og Idrætsforening. Der er blandt andet gymnastik, fodbold, volleybold, badminton, svømning, pentanque og friluftsliv med aktiviteter med kano og kajak, madlavning over bål, vandreture og lignende.

Velling har også en jagtforening, et kor og en seniorklub.

Ved Vestjyllands Højskole ligger også Forundringens Have, der er en økologiske forsøgs – og besøgshave med både blomster, urter, bær og frugt. Haven er siden 2013 dyrket biodynamisk og alt i haven kan spises. For tilflyttere kan det at deltage i arbejdet i f.eks. fælleshaven være en god mulighed for at få nye netværk.

 

Udekøkken i Forundringens have

I Forundringens Have er der bl.a. aktiviteter i udekøkkenet (Foto flytmodvest.dk)

 

Velling har fribørnehave og friskole

Velling Sogn, inklusive byen, omfatter godt 1.300 indbyggere, og områdets børn kan blive passet hos to kommunale dagplejere i Velling og i Naturhuset.  Naturhuset er en integreret fribørnehave og skolefritidsordning, som er en del af Velling Friskole. Det er ca. 45 børn i børnehaven og ca. 65 børn i SFO´en.

 

Legepladsen i Velling

Børnehaven, SFO og skolen i Velling har store fællesområder til rådighed (Foto Velling Friskole) 

Institutionen ligger midt i Velling og lige ved siden af friskolen, som også omfatter en stor legeplads, boldbaner, gymnastiksal og bålområde med bålhytte.

 

Velling Friskole

Velling Friskole ligger midt i Velling (Foto Velling Friskole) 

Velling Friskole har plads til ca. 150 elever fra 0.-8. klasse. Der er også rift om pladserne fra børn i nabobyerne.

 

Det har Velling også:

I Velling er der også en kirke med lokal produceret altervin, et forsamlingshus og Min Købmand - Velling Andelsbutik, der ligger lige midt i byen.

Butikken er et værdsat samlingssted for byens borgere. Den drives også med hjælp fra frivillige i byen.

 

Købmandsbutikken i Velling

Købmandsbutikken ligger lige midt i Velling (Foto flytmodvest.dk)

Er der behov for andre indkøb, ligger Ringkøbing by med et alsidigt udvalg af butikker kun små ti minutters kørsel væk.

 

Plads til at bygge drømmehuset

I Velling er der også boliggrunde til salg, så du kan bygge dit drømmehus. I udstykningen Velling Fjordby er der aktuelt ni kommunale boliggrunde til salg – til 100 kroner pr. kvadratmeter inkl. moms!

 

Byggegrunde i Velling

Der er ni boliggrunde til salg på Velling Fjordby (Foto grundsalg.rksk.dk)

Her kan du finde flere oplysninger om byggegrundene til salg i Velling. Og her på hjemmesiden kan du også finde generelle råd og kontaktoplysninger i forhold til køb og leje af boliger

 

Få mere at vide

Du kan få mere at vide på hjemmesiden for Velling, der drives af den lokale borger-sogneforening: Velling Lokalråd.

Velling arbejder i øvrigt sammen med landsbyerne Stauning, Dejbjerg, Lem St. og Højmark i Landsbyklyngen Frisk Vind.

 

Flyttede fra Sjælland til Velling

Her kan du møde en af Vellings tilflyttere, der fortælle om at flytte fra Sjælland til Velling og Ringkøbing-Skjern Kommune.

 

 

Tanni og Andreas er flyttet til Skjern

At de kommende kollegaer allerede lige efter ansættelsessamtalen bakkede op om Tanni som nyuddannet gymnasielærer var afgørende for, at Tanni valgte et job i Tarm frem for i Aarhus. Kort efter fik kæresten Andreas også job i Skjern. Parret, der siden har fået en lille søn, flyttede fra Aalborg og i starten til erhvervsbofællesskabet Career Campus i Ringkøbing, inden de bosatte sig i Skjern tæt på deres arbejdspladser. Tanni og Andreas fremhæver særligt de aktive fællesskaber og den internationale atmosfære, der giver åbenhed og netværk på kryds og tværs.

 

Birgitte Bille er flyttet til Velling fra Sjælland

Birgitte Bille tog springet og flyttede fra sit drømmehus og sin velfungerende virksomhed i Holbæk på Sjælland til Vestjylland for at komme tættere på børnebørnene. Nu bor hun i nyt lejet hus med direkte udsigt til Ringkøbing Fjord. Hun dyrker have sammen med andre og har sommerhus ved Vesterhavet, så der er god plads til besøg af vennerne fra Sjælland. Birgitte Bille har samtidig startet ny praksis i Ringkøbing, og virksomheden trives allerede godt efter det første år. Birgitte Bille fremhæver den fantastiske natur, dejlige fællesskaber og en helt særlig nærhed.