Lem St. - Vestas og Smedenes By  

Der bor ca. 1.325 i stationsbyen Lem, der også kaldes Smedenes By. Vindmøllegiganten Vestas blev grundlagt i Lem St., og byen er kendt for sine omkring 2.000 ingeniør- og industriarbejdspladser på både store og mindre metal- og produktionsvirksomheder.

 

Vestas i Lem

En del af Vestas i Lem Foto: flytmodvest.dk

 

Togbanen og ung smed satte gang i udviklingen

Etableringen af den Vestjyske Længdebane i 1875 og ophavsmanden til Vestas har været helt afgørende for byen og den store industriudvikling i Lem St..

75 året for Vestas blev markeret i efteråret 2020, men kimen blev lagt allerede i 1898, da den 22-årige smed H. Smith Hansen stod af toget i Lem St. og blev byens smed. I 1928 startede Smith Hansen Dansk Staalvindue Industri sammen med sønnen Peder. Sammen med andre gode kræfter udviklede han Vestjysk Staalteknik A/S, der i 1945 blev registreret med det mere mundrette navn Vestas. Vestas er den største produktionsarbejdsplads i Ringkøbing-Skjern Kommune med ca. 2.300 medarbejdere fordelt på afdelingerne i Lem, Ringkøbing og Videbæk. På verdensplan har Vestas nu ca. 25.000 medarbejdere.

 

Smedenes Hus i Lem

Smedenes Hus i Lem Foto: flytmodvest.dk

 

Smedenes Hus

Vestas er områdets største arbejdsplads, og mange af de øvrige metal- og produktionsvirksomheder er underleverandører til vindmølleproduktionen. Historien om industriudviklingen i Lem St. kan opleves i det lille museum i Smedenes Hus midt i byen. Udover museet rummer huset også et teknologicenter, skiftende kunstudstillinger, byens kontorfællesskab og mødefaciliteter.

Lem St. ligger godt ti minutters kørsel fra Ringkøbing og Skjern og fem minutter fra Ringkøbing Fjord. Der er stadig togforbindelser til Ringkøbing og Skjern. Der er også busforbindelser til og fra Lem St. og mulighed for at bruge delebil. Skal du videre ud i landet, er der en halv times kørsel til motorvejsforbindelserne ved Herning og ca. en time til lufthavnene i Karup og Billund. 

 

Det byder Lem St. på 

Lem St. er med de omkring 1.325 indbyggere den syvende største by i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Der er mulighed for at få passet børnene i både kommunal og privat dagpleje. Børnehaven Troldehuset har plads til 45 børn.

 

Børnehaven Troldehuset i Lem

Børnehaven Troldehuset i Lem Foto: flytmodvest.dk

 

Byens skole, Lem Stationsskole, har knap 200 elever fordelt på 0.-9. klasse, og der er tilknyttet SFO.

 

Lem Stationsskole

Lem Stationsskole Foto: flytmodvest.dk

 

I Lem St. er der også en kirke og et plejecenter, Rosenlunden.

 

Aktivt idræts- og foreningsliv

 Lem Hallen

Lem Hallen Foto: flytmodvest.dk

 

Der er et meget aktivt idræts- og foreningsliv i Lem St., ikke mindst i byens haller, der ligger tæt på skolen. Byen har en svømmehal med Danmarks største varmtvandsbassin med saltvand, og ved siden af i Lem Hallen kan der blandt andet dyrkes fodbold, håndbold, volleyball, badminton og gymnastik. Hallen har internationale mål og tilskuerpladser, og der er en multihal med blandt andet springgrav og nedbyggede trampoliner.

I Lem St. er der også mange andre aktiviteter hos blandt andre spejderne, jagtforeningen og i læse-, maler- og ældreklubberne. Der er også Lem Koret og et Quinde Gåfællesskab. Lem-revyen samler hver andet år byen til stor fælles fest, og Lem arrangerer årligt i samarbejde med nabobyen Højmark, Running Dinner

 

Smedeskulpturer ved Brugsen

Christian Ølgaards smedeskulpturer står som vartegn for Smedenes By ved Dagli´Brugsen Foto: flytmodvest.dk

 

I Lem St. er der en nyere Dagli´Brugs, et møbelhus med speciale i designmøbler, frisør, andelskasse og en blomsterbutik. Et større udvalg af dagligvare- og specialbutikker kan nås på knapt et kvarters kørsel i de nærliggende større byer: Ringkøbing og Skjern.

Lem St. har også et anlæg med en lille sø og et grønt område, der bruges til fælles arrangementer. Der er flere gode udflugtsmuligheder tæt på byen f.eks. ved Ringkøbing Fjord og i skovområdet Dejbjerg Plantage. I byens baghave ligger blandt andet også Dejbjerg Golf Klub og lege- og oplevelsescentret Wow Park.

 

Se mere:

Lem St. har et tæt samarbejde med nabobyen Højmark, og begge indgår i landsbyklyngen Frisk Vind.

Du kan læse mere om Lem på byens hjemmeside. Og her kan du møde en af byens tilflytterfamilier, der er flyttet fra bylivet i København til landsbylivet i Vestjylland.

 

Lem by

Lem by Foto: flytmodvest.dk

 

Tog springet fra Frederiksberg til Hvide Sande

Tina, 45 år, Daniel, 45 år, og Elliott på 12 har taget springet og er flyttet fra Frederiksberg til Hvide Sande for at få en hverdag med masser af plads til vandsport og natur. Lejligheden i hovedstaden er byttet ud med et hus midt i mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Tidligere skulle de bakse udstyret ud til Amager Strand. Nu tager de bare våddragten på derhjemme, tager boardet under armen, går over klitten og direkte ud i bølgerne. Vesterhavet og Elliot har også fået mormor til at flytte til Hvide Sande – fra Odense.

Birgitte Bille er flyttet til Velling fra Sjælland

Birgitte Bille tog springet og flyttede fra sit drømmehus og sin velfungerende virksomhed i Holbæk på Sjælland til Vestjylland for at komme tættere på børnebørnene. Nu bor hun i nyt lejet hus med direkte udsigt til Ringkøbing Fjord. Hun dyrker have sammen med andre og har sommerhus ved Vesterhavet, så der er god plads til besøg af vennerne fra Sjælland. Birgitte Bille har samtidig startet ny praksis i Ringkøbing, og virksomheden trives allerede godt efter det første år. Birgitte Bille fremhæver den fantastiske natur, dejlige fællesskaber og en helt særlig nærhed.