Troldhede - tæt på natur og arbejdspladser

Stationsbyen Troldhede, der ligger i den østlige del af Ringkøbing-Skjern Kommune tæt på Herning, har ca. 650 indbyggere. Her kan du bo både tæt på naturen og tæt på mange arbejdspladser. I lokalområdet har byen næsten 350 arbejdspladser. De to største er Arla´s afdeling for gourmet-skimmeloste, der er en del af Arla´s Unika Oste, og akustikplade-fabrikken Troldtekt. Begge virksomheder udvider løbende og er med til at sætte Troldhede på landkortet. Blandt de mindre er eksempelvis møbelsnedkeriet SVANEL, der var nomineret til Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds pris: Årets Iværksætter 2023.

Troldhede er samtidig centralt placeret i forhold til mange flere arbejdspladser med under en halv times kørsel til Videbæk, Herning, Skjern, Brande og motorvejene mod øst og syd. Og der er kun tre kvarters kørsel fra Troldhede til Billund Lufthavn. Der er også togforbindelse hver time til og fra Troldhede på Skjern-Herning-banen.

 Troldtekt A/S Troldhede

 Troldtekt-produktionen i Troldhede (Foto: Troldtekt A/S)

 

Det gode børneliv i Troldhede

Troldhede har daginstitutioner og folkeskole til og med 6. klassetrin plus skolefritidsordning, samlet i Nr. Vium-Troldhede Helhed

Troldhede Børnehus ligger centralt i landsbyen ved siden af skolen, kultur- og idrætscentret plus tæt på naturen. 

Børnehuset er en integreret daginstitution med børn i alderen 0-10 år fordelt i tre grupper. Der er plads til 12-14 børn i vuggestuen, 38 børn i børnehaven og 30-35 i SFO.

 

Troldhede børnehus og skole

Børnehuset Troldhede set fra oven (Foto: flytmodvest.dk)

Nr. Vium-Troldhede Helhed omfatter også Nr. Vium Børnehus, der ligger lidt uden for Nr. Vium. Nr. Vium Børnehus er normeret til ca. 35 børn i alderen 0-6 år. 

Nr. Vium-Troldhede Skole ligger centralt i Troldhede ved siden af børnehuset og kultur- og idrætscentret. Det gør det nemt for børnene at færdes på tværs. Skolen har knap 80 elever fordelt på 0.-6. klassetrin. Fra 7. klasse fortsætter de fleste elever skolegangen i Videbæk.

 

Nr. Vium-Troldhede skole

 Troldhedes tilflyttergruppe markerer og opdaterer antallet af børnefødsler i byen ved troldene foran skolen (Foto: flytmodvest.dk)

Nr. Vium-Troldhede Skole har nærheden til naturen som et aktiv i undervisningen og har også ”fantastiske fredage”. På skolen arbejdes der hver fredag efter et særligt skema med udgangspunkt i aktuelle emner på tværs af fag og klasser. På skemaet er der f.eks. projekter, ture ud af huset eller besøg af folk ude fra ”den virkelige verden”.

Troldhede er glade for nye borgere. De bliver budt velkomne - både dem, der flytter til byen, og dem, der bliver født i byen. Byens tilflyttergruppe markerer og opdaterer antallet ved troldene foran skolen, når der er børnefødsler i byen. 

 

Troldehede Hallen - Kultur og Idrætscenter

Troldhede Hallen - byens kultur- og idrætscenter (Foto: flytmodvest.dk)

 

Aktiv fritid i Troldhede 

Der er mange muligheder for en aktiv fritid i Troldhede. Troldhede Hallen, Troldhede Kultur- og Idrætscenter, er centrum for en række aktiviteter i byen. Idrætsforeningen byder blandt andet på badminton, håndbold, fodbold, gymnastik, dart, bowls og spinning.

Det jyske mesterskab i spillet Partners er i en årrække afgjort i Troldhede Hallen. Troldhede har blandt andet også en cykelklub, en billardklub og en seniorklub.

 

Lege-aktivitetsplads i Troldhede 

Fra åbningen i 2022 af den nye store lege- og forsamlingsplads på Troldhedes gamle stadionareal (Foto: flytmodvest.dk)

Efter et ihærdigt ildsjælearbejde og stor støtte fra bl.a. fonde og virksomheder har Troldhede også fået omdannet det gamle stadionområde til en veludbygget lege- og aktivitetsplads centralt i byen.

 

Få minutter til unik natur

Troldhede ligger reelt midt i naturen, og omgivelserne indbyder til både cykel-, løb- og traveture. 

Ca. ti minutters gang fra skolen og hallen ligger Kulsøen med unik natur i det rekreative område i det tidligere brunkulsleje. Det indgår ofte som et oplagt mål i skolens undervisning.

 

Skoletur til Kulsøen

 Kulsøen ligger så tæt på skolen, at den ofte inddrages i undervisningen (Foto: flytmodvest.dk)

Området leverede under første og anden verdenskrig brændsel til opvarmningen af mange af landets husstande. I forbindelse med den efterfølgende retablering af området blev der eksperimenteret med planter for at forhindre sandflugt og forskellige udenlandske arter, der var egnede til vildtplanter og som foder for fugle og dyr. Der kan derfor stadig findes unikke træer og buske i området. I 1983 blev området ved Troldhede udlagt som vildtreservat. Det blev dog ophævet i 2004, og offentligheden fik igen fri adgang.

Størstedelen af området ejes af Naturstyrelsen, og der er gode udflugtsmuligheder. Det tager ca. en time at gå rundt om Kulsøen. Der er gode stier, madpakkehus, bål- og grillplads. Med fisketegn må der også fiskes i Kulsøen.

 

Kulsøen ved Troldhede

Kulsøen ved Troldhede, fotograferet en flot efterårsdag (Foto: flytmodvest.dk)

Der er også andre gode udflugtsområder omkring Troldhede, og lokale ildsjæle har i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune lavet en folder med forslag til gå/løbe og cykelruter.

 

Troldhede

 Troldhede by (Foto: flytmodvest.dk)

Det byder Troldhede også på

Troldhede har blandt andet en kirke og et lokalarkiv. Landsbyen har også i 2018 fået en ny stor købmandsbutik.

 

MinKøbmand i Troldhede

Troldhede fik en nybygget købmandsbutik i 2018 (Foto: flytmodvest.dk)

På Troldhedes hjemmeside kan du blandt andet følge med i boliger til leje eller salg. Har du lyst til at bygge dit drømmehus selv, så er der også kommunale byggegrunde til salg i Troldhede: Boliggrunde på Feddet og erhvervsgrunde på Industrivej.

Læs mere om livet i Troldhede på www.troldhede.nu

Tog springet fra Frederiksberg til Hvide Sande

Tina, 45 år, Daniel, 45 år, og Elliott på 12 har taget springet og er flyttet fra Frederiksberg til Hvide Sande for at få en hverdag med masser af plads til vandsport og natur. Lejligheden i hovedstaden er byttet ud med et hus midt i mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Tidligere skulle de bakse udstyret ud til Amager Strand. Nu tager de bare våddragten på derhjemme, tager boardet under armen, går over klitten og direkte ud i bølgerne. Vesterhavet og Elliot har også fået mormor til at flytte til Hvide Sande – fra Odense.

Birgitte Bille er flyttet til Velling fra Sjælland

Birgitte Bille tog springet og flyttede fra sit drømmehus og sin velfungerende virksomhed i Holbæk på Sjælland til Vestjylland for at komme tættere på børnebørnene. Nu bor hun i nyt lejet hus med direkte udsigt til Ringkøbing Fjord. Hun dyrker have sammen med andre og har sommerhus ved Vesterhavet, så der er god plads til besøg af vennerne fra Sjælland. Birgitte Bille har samtidig startet ny praksis i Ringkøbing, og virksomheden trives allerede godt efter det første år. Birgitte Bille fremhæver den fantastiske natur, dejlige fællesskaber og en helt særlig nærhed.