Lem St. - Vestas og Smedenes By  

Der bor knap 1.300 i stationsbyen Lem, der også kaldes Smedenes By. Vindmøllegiganten Vestas blev grundlagt i Lem St., og byen er kendt for sine omkring 2.000 ingeniør- og industriarbejdspladser på både store og mindre metal- og produktionsvirksomheder.

 

Vestas i Lem

Vestas i Lem Foto: flytmodvest.dk

 

Togbanen og ung smed satte gang i udviklingen

Etableringen af den Vestjyske Længdebane i 1875 og ophavsmanden til Vestas har været helt afgørende for byen og den store industriudvikling i Lem St..

75 året for Vestas blev markeret i efteråret 2020, men kimen blev lagt allerede i 1898, da den 22-årige smed H. Smith Hansen stod af toget i Lem St. og blev byens smed. I 1928 startede Smith Hansen Dansk Staalvindue Industri sammen med sønnen Peder. Sammen med andre gode kræfter udviklede han Vestjysk Staalteknik A/S, der i 1945 blev registreret med det mere mundrette navn Vestas. Vestas er den største produktionsarbejdsplads i Ringkøbing-Skjern Kommune med ca. 2.300 medarbejdere fordelt på afdelingerne i Lem, Ringkøbing og Videbæk. På verdensplan har Vestas nu ca. 25.000 medarbejdere.

Baettr er et eksempel på en af de mange andre lokale virksomheder, der også bidrager til verdens vindenergi. Se indslaget her fra TVMIDTVEST om produktionen af de tonstunge elementer i Lem.

 

Smedenes Hus i Lem

Smedenes Hus i Lem Foto: flytmodvest.dk

 

Smedenes Hus

Vestas er områdets største arbejdsplads, og mange af de øvrige metal- og produktionsvirksomheder er underleverandører til vindmølleproduktionen. Historien om industriudviklingen i Lem St. kan opleves i det lille museum i Smedenes Hus midt i byen. Udover museet rummer huset også et teknologicenter med et ungefællesskab om bl.a. 3D-printere, skiftende kunstudstillinger, byens kontorfællesskab og mødefaciliteter.

Lem St. ligger godt ti minutters kørsel fra Ringkøbing og Skjern og fem minutter fra Ringkøbing Fjord. Der er stadig togforbindelser til Ringkøbing og Skjern. Der er også busforbindelser til og fra Lem St. og mulighed for at bruge delebil. Skal du videre ud i landet, er der en halv times kørsel til motorvejsforbindelserne ved Herning og ca. en time til lufthavnene i Karup og Billund. 

 

Det byder Lem St. på 

Lem St. er med de omkring 1.325 indbyggere den syvende største by i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Der er mulighed for at få passet børnene i både kommunal og privat dagpleje. Børnehaven Troldehuset har plads til 45 børn.

 

Børnehaven Troldehuset i Lem

Børnehaven Troldehuset i Lem Foto: flytmodvest.dk

 

Byens skole, Lem Stationsskole, har knap 200 elever fordelt på 0.-9. klasse, og der er tilknyttet SFO.

 

Lem Stationsskole

Lem Stationsskole Foto: flytmodvest.dk

 

I Lem St. er der også en kirke og et plejecenter, Rosenlunden.

 

Aktivt idræts- og foreningsliv

 Lem Hallen

Lem Hallen Foto: flytmodvest.dk

 

Der er et meget aktivt idræts- og foreningsliv i Lem St., ikke mindst i byens haller, der ligger tæt på skolen. Byen har en svømmehal med Danmarks største varmtvandsbassin med saltvand, og ved siden af i Lem Hallen kan der blandt andet dyrkes fodbold, håndbold, volleyball, badminton og gymnastik. Hallen har internationale mål og tilskuerpladser, og der er en multihal med blandt andet springgrav og nedbyggede trampoliner.

I Lem St. er der også mange andre aktiviteter hos blandt andre spejderne, jagtforeningen og i læse-, maler- og ældreklubberne. Der er også Lem Koret og et Quinde Gåfællesskab. Lem-revyen samler hver andet år byen til stor fælles fest, og Lem arrangerer årligt i samarbejde med nabobyen Højmark, Running Dinner

 

Smedeskulpturer ved Brugsen

Christian Ølgaards smedeskulpturer står som vartegn for Smedenes By ved Dagli´Brugsen Foto: flytmodvest.dk

 

I Lem St. er der en nyere Dagli´Brugs, et møbelhus med speciale i designmøbler, frisør, andelskasse og en blomsterbutik. Et større udvalg af dagligvare- og specialbutikker kan nås på knapt et kvarters kørsel i de nærliggende større byer: Ringkøbing og Skjern.

Lem St. har også et anlæg med en lille sø og et grønt område, der bruges til fælles arrangementer. Der er flere gode udflugtsmuligheder tæt på byen f.eks. ved Ringkøbing Fjord og i skovområdet Dejbjerg Plantage. I byens baghave ligger blandt andet også Dejbjerg Golf Klub og lege- og oplevelsescentret Wow Park.

 

Se mere:

Lem St. har et tæt samarbejde med nabobyen Højmark, og begge indgår i landsbyklyngen Frisk Vind.

Du kan læse mere om Lem på byens hjemmeside. Og her kan du møde en af byens tilflytterfamilier, der er flyttet fra bylivet i København til landsbylivet i Vestjylland.

 

Lem by

Lem by Foto: flytmodvest.dk

 

Kommunale byggegrunde til salg

I Lem St. kan du også købe kommunale byggegrunde. Her kan du se mere om boliggrunde til salg og erhvervsgrunde til salg.

 

Lotte og Ulrik er flyttet til Lem fra København

Grundige overvejelser om deres fremtidige liv. Og særligt ønsket om et trygt børneliv for de to sønner fik Lotte og Ulrik til at flytte fra bylivet i København til landsbylivet i Vestjylland. Valget faldt på Lem, da Ulrik fik mulighed for et karriereskift med et job hos Vestas. Siden dukkede ønskejobbet også op til Lotte. Flytningen har betydet, at børnene kan færdes frit i et trygt miljø tæt på naturen. Familien har også fået et større økonomisk råderum, der giver plads til både et stort hus, to biler, ferier og aktiv fritid. -Det havde vi ikke kunnet på samme måde i en større by, fremhæver Lotte.

 

Birgitte Bille er flyttet til Velling fra Sjælland

Birgitte Bille tog springet og flyttede fra sit drømmehus og sin velfungerende virksomhed i Holbæk på Sjælland til Vestjylland for at komme tættere på børnebørnene. Nu bor hun i nyt lejet hus med direkte udsigt til Ringkøbing Fjord. Hun dyrker have sammen med andre og har sommerhus ved Vesterhavet, så der er god plads til besøg af vennerne fra Sjælland. Birgitte Bille har samtidig startet ny praksis i Ringkøbing, og virksomheden trives allerede godt efter det første år. Birgitte Bille fremhæver den fantastiske natur, dejlige fællesskaber og en helt særlig nærhed.