Lem St. - Vestas og Smedenes By  

Der bor ca. 1.325 i stationsbyen Lem, der også kaldes Smedenes By. Vindmøllegiganten Vestas blev grundlagt i Lem St., og byen er kendt for sine omkring 2.000 ingeniør- og industriarbejdspladser på både store og mindre metal- og produktionsvirksomheder.

 

Vestas i Lem

Vestas i Lem Foto: flytmodvest.dk

 

Togbanen og ung smed satte gang i udviklingen

Etableringen af den Vestjyske Længdebane i 1875 og ophavsmanden til Vestas har været helt afgørende for byen og den store industriudvikling i Lem St..

75 året for Vestas blev markeret i efteråret 2020, men kimen blev lagt allerede i 1898, da den 22-årige smed H. Smith Hansen stod af toget i Lem St. og blev byens smed. I 1928 startede Smith Hansen Dansk Staalvindue Industri sammen med sønnen Peder. Sammen med andre gode kræfter udviklede han Vestjysk Staalteknik A/S, der i 1945 blev registreret med det mere mundrette navn Vestas. Vestas er den største produktionsarbejdsplads i Ringkøbing-Skjern Kommune med ca. 2.300 medarbejdere fordelt på afdelingerne i Lem, Ringkøbing og Videbæk. På verdensplan har Vestas nu ca. 25.000 medarbejdere.

 

Smedenes Hus i Lem

Smedenes Hus i Lem Foto: flytmodvest.dk

 

Smedenes Hus

Vestas er områdets største arbejdsplads, og mange af de øvrige metal- og produktionsvirksomheder er underleverandører til vindmølleproduktionen. Historien om industriudviklingen i Lem St. kan opleves i det lille museum i Smedenes Hus midt i byen. Udover museet rummer huset også et teknologicenter, skiftende kunstudstillinger, byens kontorfællesskab og mødefaciliteter.

Lem St. ligger godt ti minutters kørsel fra Ringkøbing og Skjern og fem minutter fra Ringkøbing Fjord. Der er stadig togforbindelser til Ringkøbing og Skjern. Der er også busforbindelser til og fra Lem St. og mulighed for at bruge delebil. Skal du videre ud i landet, er der en halv times kørsel til motorvejsforbindelserne ved Herning og ca. en time til lufthavnene i Karup og Billund. 

 

Det byder Lem St. på 

Lem St. er med de omkring 1.325 indbyggere den syvende største by i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Der er mulighed for at få passet børnene i både kommunal og privat dagpleje. Børnehaven Troldehuset har plads til 45 børn.

 

Børnehaven Troldehuset i Lem

Børnehaven Troldehuset i Lem Foto: flytmodvest.dk

 

Byens skole, Lem Stationsskole, har knap 200 elever fordelt på 0.-9. klasse, og der er tilknyttet SFO.

 

Lem Stationsskole

Lem Stationsskole Foto: flytmodvest.dk

 

I Lem St. er der også en kirke og et plejecenter, Rosenlunden.

 

Aktivt idræts- og foreningsliv

 Lem Hallen

Lem Hallen Foto: flytmodvest.dk

 

Der er et meget aktivt idræts- og foreningsliv i Lem St., ikke mindst i byens haller, der ligger tæt på skolen. Byen har en svømmehal med Danmarks største varmtvandsbassin med saltvand, og ved siden af i Lem Hallen kan der blandt andet dyrkes fodbold, håndbold, volleyball, badminton og gymnastik. Hallen har internationale mål og tilskuerpladser, og der er en multihal med blandt andet springgrav og nedbyggede trampoliner.

I Lem St. er der også mange andre aktiviteter hos blandt andre spejderne, jagtforeningen og i læse-, maler- og ældreklubberne. Der er også Lem Koret og et Quinde Gåfællesskab. Lem-revyen samler hver andet år byen til stor fælles fest, og Lem arrangerer årligt i samarbejde med nabobyen Højmark, Running Dinner

 

Smedeskulpturer ved Brugsen

Christian Ølgaards smedeskulpturer står som vartegn for Smedenes By ved Dagli´Brugsen Foto: flytmodvest.dk

 

I Lem St. er der en nyere Dagli´Brugs, et møbelhus med speciale i designmøbler, frisør, andelskasse og en blomsterbutik. Et større udvalg af dagligvare- og specialbutikker kan nås på knapt et kvarters kørsel i de nærliggende større byer: Ringkøbing og Skjern. I byens findes også Smedegaard Hotel.

Lem St. har også et anlæg med en lille sø og et grønt område, der bruges til fælles arrangementer. Der er flere gode udflugtsmuligheder tæt på byen f.eks. ved Ringkøbing Fjord og i skovområdet Dejbjerg Plantage. I byens baghave ligger blandt andet også Dejbjerg Golf Klub og lege- og oplevelsescentret Wow Park.

 

Se mere:

Lem St. har et tæt samarbejde med nabobyen Højmark, og begge indgår i landsbyklyngen Frisk Vind.

Du kan læse mere om Lem på byens hjemmeside. Og her kan du møde en af byens tilflytterfamilier, der er flyttet fra bylivet i København til landsbylivet i Vestjylland.

 

Lem by

Lem by Foto: flytmodvest.dk

 

Kasper Søndergaard er flyttet til Skjern

Efter mange år med fire-fem timer dagligt på landevejen er landsholdsspiller og topspiller i Skjern Håndbold, Kasper Søndergaard, og hans familie flyttet til Skjern. -Det var en stor beslutning, fordi vi har mange relationer i Aarhus, og Aarhus er en fantastisk by. Men Skjern er også en dejlig by, og vi nyder at bo herude, siger Kasper Søndergaard, der er glad for at have flere timer sammen med holdkammeraterne. Samtidig fremhæver Kasper Søndergaard, at han har fået meget mere tid sammen med sønnen, som han nu både kan aflevere sent i børnehave og hente tidligt

 

Annie og Kurt er flyttet til Hvide Sande

Efter mange års forelskelse i Vesterhavet har Annie og Kurt bygget deres drømmehus i Hvide Sande. -Da vi tog den endelige beslutning, var der flere af vores venner, der sagde: Jamen, der sker jo ikke noget derude vest på. De følte jo nærmest, at hvis vi flyttede herud, så stod man af. Vi har oplevet, at vi er stået på! Vi er stået på et liv, der er mere i balance, siger Annie. Der står stadig lige meget i kalenderen, og parret fremhæver fordelene ved at have naturen og roen omkring sig og samtidig være en del af et aktivt lokalsamfund.