Flyt til Stauning – aktiv landsby med landsbypris, jazz og whisky

Landsbyen Stauning ved Ringkøbing Fjord blev kåret som vinder af Landsbyprisen 2020, uddelt af Region Midtjylland. Stauning, der har knap 400 indbyggere, blev udvalgt blandt fem finalister. 

Stauning fik landsbyprisen for blandt andet at være med til at vise vejen for, hvordan et lokalsamfund kan arbejde med økonomisk og social bæredygtighed. Borgerne i Stauning har selv formået at igangsætte og gennemføre en række projekter, f.eks. renovering af købmandsbutik, udvidelse af friplejehjem, etablering af ladestander til el-cykler, jazzfestival m.m.

Stauning har et stærkt foreningsliv, hvor der i høj grad samarbejdes på tværs om blandt andet nye aktiviteter. Stauning er også fremhævet for at have en udpræget selvstændighedskultur, hvor der ikke er langt fra tanke til handling. Der er en stor gejst og vilje til selv at finde løsninger på de udfordringer, som landsbyen står overfor.

Stauning blev samtidig kåret som Årets Landsby 2020 i Ringkøbing-Skjern Kommune.

 

Det byder Stauning på

I Stauning er der dagpleje og et børnehus med børnehave, en vuggestue-afdeling og en integreret fritidsordning, som er bygget sammen med skolen. Skolen har børn til og med 6. klassetrin. Stauning har også en købmandsbutik, der er renoveret af frivillige ildsjæle i byen.

Billede af købmandsbutikken

Den lokale købmandsbutik er renoveret af frivillige, og både inde og uden for er butikken et godt mødested for Staunings borgere

 

I Stauning er det blandt andet muligt at gå til badminton, gymnastik og fodbold. For børnene er der også ”Naturligvis”, en fritidsaktivitet med oplevelser i naturen. For seniorer er der tilsvarende fællesskab og naturoplevelser i Stauning-Dejbjerg + 60.

Der er gode muligheder for jagt i området og for kano- og kajaksejlads i den lavvandede Ringkøbing Fjord, hvor der naturligvis også kan bades både sommer og vinter.

Billede af Stauning Havn

Et glimt af havnemiljøet i Stauning

Stauning Havn er en hyggelig fjordhavn, hvor både lystfiskere, ornitologer og lystsejlere holder til. Her er også restaurant med lokale råvarer på spisekortet.

 

Stauning er på verdenskortet

Stauning er kendt på både lands- og verdensplan.

Landsbyen arrangerer årligt Ringkøbing Fjord Jazzfestival, der er et tilløbsstykke for byens og omegnens borgere plus mange faste gæster fra hele landet. Blandt kendte jazzmusikere er festivalen også et yndet sted at optræde og mødes. 

Foto af jazzorkester på scenen i Stauning

Mange store jazzorkestre indtager scenen ved jazzfestivalen i Stauning 

 

Landsbyens nabo er den prisvindende Stauning Whisky, der har sat byen på verdenskortet. Både produktionsformen og brugen af lokale råvarer er medvirkende til, at de gyldne dråber fra Stauning berømmes af kendere som blandt de bedste i verden. 

Billede fra whiskyproduktionen

Whiskyproduktionen i Stauning foregår midt i den vestjyske natur og med lokale råvarer

At ni venners hyggelige eksperimenter er blevet til verdenskendt whisky er et godt eksempel på den særlige vestjyske iværksætterånd.

Stauning er også tæt på de mange store arbejdspladser i Skjern og blandt andre på Vestas i Lem. Der er kun omkring ti minutters kørsel til dem. Her kan du se lidt mere om, hvad erhvervslivet tilbyder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Lokalområdet huser desuden Stauning Lufthavn, med flyveklub, veteranflyklub og flymuseum.

 

Flere unge tilflyttere

Der bor knap 400 i Stauning, og 40 procent af dem er mellem 0 og 49 år.

Byen kan prale med at have en lille løbende vækst af tilflyttere. Indbyggertallet er vokset fra 347 i 2010 til 387 i 2020. Andelen af unge mellem 20 og 29 år har i samme periode også været stigende. De udgør 10 procent af indbyggerne i 2020 mod eksempelvis fem procent i 2015.

Du kan møde flere tilflyttere og høre, hvad de sætter pris på i Stauning på vores Playliste om Stauning.

 

Se mere:

Stauning har et tæt samarbejde med nabolandsbyen Dejbjerg og yderligere med Lem, Højmark og Velling i samarbejdet landsbyklyngen Friskvind

Du kan finde de lokale hjemmesider her: www.stauning.dk og www.stauning-dejbjerg.dk

 

Tog springet fra Frederiksberg til Hvide Sande

Tina, 45 år, Daniel, 45 år, og Elliott på 12 har taget springet og er flyttet fra Frederiksberg til Hvide Sande for at få en hverdag med masser af plads til vandsport og natur. Lejligheden i hovedstaden er byttet ud med et hus midt i mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord. Tidligere skulle de bakse udstyret ud til Amager Strand. Nu tager de bare våddragten på derhjemme, tager boardet under armen, går over klitten og direkte ud i bølgerne. Vesterhavet og Elliot har også fået mormor til at flytte til Hvide Sande – fra Odense.

Birgitte Bille er flyttet til Velling fra Sjælland

Birgitte Bille tog springet og flyttede fra sit drømmehus og sin velfungerende virksomhed i Holbæk på Sjælland til Vestjylland for at komme tættere på børnebørnene. Nu bor hun i nyt lejet hus med direkte udsigt til Ringkøbing Fjord. Hun dyrker have sammen med andre og har sommerhus ved Vesterhavet, så der er god plads til besøg af vennerne fra Sjælland. Birgitte Bille har samtidig startet ny praksis i Ringkøbing, og virksomheden trives allerede godt efter det første år. Birgitte Bille fremhæver den fantastiske natur, dejlige fællesskaber og en helt særlig nærhed.