Grib det gode liv 

Vi har højt til loftet, nærhed og masser af plads 

Seniorliv i natur med fællesskab

Har du lyst til at tilbringe din tredje alder midt i naturen og med nye oplevelser af fællesskab og godt naboskab?

Er du vild med aktive udfordringer i vinden og vandet, eller er du til gode traveture på stranden, cykelture eller løb?

Eller har du bare lyst til at få fred og ro, lave god mad af lokale råvarer og nyde udsigten, hvor der er højt til loftet?

 

Velkommen til Ringkøbing-Skjern Kommune. Vi har højt til loftet, nærhed og masser af plads til et aktivt seniorliv i Naturens Rige, som vi også kalder os, fordi vi er og blive rige på naturen.  

Måske har du og din ægtefælle allerede et sommerhus i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det kan I eventuelt bosætte jer i på fuld tid, når I vælger at trække jer tilbage fra arbejdsmarkedet. Det kan give et væsentligt plus på budgetkontoen, hvis I som pensionister kan spare en husleje og nøjes med sommerhusudgiften.

Tidligere var hovedreglen, at du kunne bruge et sommerhus som helårsbolig efter otte år som sommerhusejer. Men Folketinget har vedtaget en ny planlov med virkning fra 15. juni 2017. Efter den nye lov kan du som pensionist blive fastboende uden den store langtidsplanlægning. Hvis du ikke allerede har et brugbart sommerhus, kan du nu købe et sommerhus, som du kan bosætte dig i hele året efter bare ét års ejerskab. Du kan søg om lov til at bruge sommerhuset hele året her.

 

Landsby

Foto: AGM

Men ellers har vi i Ringkøbing-Skjern også et godt udbud af helårsboliger i byerne, landsbyerne eller helt ude på landet. Se mere under Hvordan vil du bo. Du kan få mange kvadratmeter for pengene, og et gæsteværelse kan være dejligt at have i et seniorliv mod vest, så der også er plads til at have gamle venner og børnebørnene på besøg. Der er nok af aktiviteter at byde både dig selv og dine gæster på.

 

Dyrk dine egne kartofler i fællesskab

I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi tradition for et aktivt foreningsliv. Det styrker sammenholdet, og gør det sjovt at bo her. Det aktive foreningsliv er også vejen til, at du som senior og tilflytter hurtigt finder nye venner og får skabt et netværk i forhold til både interesser og lokalområdet. Det giver samtidig mulighed for, at du kan afprøve noget, som du altid bare har drømt om. Måske får du helt nye interesser. 

Har du lyst til at slå to fluer med et smæk? Så meld dig f.eks. til et haveprojektet under Forundringens Have på Vestjyllands Højskole. Du kan gå med i Andelsfrugthaven. Eller du kan blive en del af fællesskabet om dyrke dine egne kartofler og andre grøntsager i en fælles have sammen med andre par eller singler, der har lyst til at møde nye mennesker. Se mere om havefællesskabet her i Dagbladet Ringkøbing-Skjern. 

 

 lokal mad

 Foto: hvidesande.dk

Du kan selvfølgelig også hygge dig med at købe både grøntsager og kød ind i de lokale gårdbutikker eller frisk fisk på havnen, så de lokale råvarer kan live måltiderne op. Eller gå på et af de gode spisesteder med lokale råvarer.

Du kan se mere om, hvad naturen, kulturen og foreningerne har at byde på, i menuen øverst til venstre her på siden eller under Fritid-Natur-Kultur. Under events kan du måske blive inspireret til at deltage i et af de næste store motionsløb, veteranbilsløb eller vinterbadning til nytår. Der er masser af muligheder for et aktivt seniorliv.

 

 

 Foto: Søndervig Vinterbadefestival 2017

 

Masser af liv, sammenhold og tryghed

Flytter du mod vest til Danmarks geografisk største kommune, bliver du ikke alene. Vi bor godt 57.000 her i kommunen, og vi vestjyder har tradition for at danne fællesskaber og netværk. Vi har også brug for hinanden. Vi holder med andre ord sammen og hjælper hinanden. Det er med til at skabe det gode liv.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er vi borgere også de mest tilfredse og de mest trygge i landet. Vi kan godt prale med det, for vi har papir på det fra Danmarks Statistik, der har undersøgt danskernes livskvalitet og opgjort, at de mest tilfredse borgere i verdens næstlykkeligste land bor i Ringkøbing-Skjern Kommune. Den store borgertilfredshed bekræftes også i kommunens egne undersøgelser, som du kan se mere om HER

Tillid er vi verdensmestre i. På landsplan stoler 76 procent på fremmede. I Ringkøbing-Skjern Kommune har hele 91 procent tillid til folk, de ikke kender. At vi har verdens højeste såkaldte sociale kapital hænger sammen med, at vi er rigtig dygtige til at fungere i et fællesskab, at vi i kommunen har et meget aktivt foreningsliv, og at rigtig mange af os giver en hånd med som frivillig.

 

Du kan være med til at gøre en forskel

Måske har du også lyst til at gøre en forskel som frivillig. Du har måske netop som senior med din faglige baggrund og erfaringer lyst til at være mentor for en af vores skoleelever, der lige har brug for lidt ekstra voksenstøtte for at kunne udvikle sine talenter og evner. Se mere om erfaringerne med den særlige mentor-ordning her i Dagbladet, hvor du også altid kan følge med i, hvad der sker lokalt. 

Måske har du mere lyst til at have et aktivt seniorliv som aktiv i en af de mange foreninger, være besøgsven hos Røde Kors eller være en del af et fællesskab på over 300 frivillige, som er med til at gøre historien levende i de mange tilbud under Ringkøbing-Skjern Museum. Du kan se mere om de mange muligheder i menuen øverst til venstre.  

Som senior har du måske også stadig lyst til at bidrage med din arbejdskraft. Måske du lige er den, der kan hjælpe en af vores virksomheder med et projekt eller en opgave, som de ikke selv har hænder til at løse. Du er altid velkommen til at kontakte virksomhederne eller erhvervsrådet og byde ind med dine fagkundskaber og erfaringer. I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi næsten ingen ledighed, men vækst og masser af job i vores virksomheder. Vi har flere arbejdspladser per 100 indbyggere end Aarhus, Herning eller Odense. Vi kalder os derfor Danmarks største arbejdsplads

 

Har du tidligere været borger i Ringkøbing-Skjern Kommune? Vi har særlige tilbud til dig. Tjek lige siden for KLUB EKSILVESTJYDERNE.

Lotte og Ulrik er flyttet til Lem fra København

Grundige overvejelser om deres fremtidige liv. Og særligt ønsket om et trygt børneliv for de to sønner fik Lotte og Ulrik til at flytte fra bylivet i København til landsbylivet i Vestjylland. Valget faldt på Lem, da Ulrik fik mulighed for et karriereskift med et job hos Vestas. Siden dukkede ønskejobbet også op til Lotte. Flytningen har betydet, at børnene kan færdes frit i et trygt miljø tæt på naturen. Familien har også fået et større økonomisk råderum, der giver plads til både et stort hus, to biler, ferier og aktiv fritid. -Det havde vi ikke kunnet på samme måde i en større by, fremhæver Lotte.

 

Birgitte Bille er flyttet til Velling fra Sjælland

Birgitte Bille tog springet og flyttede fra sit drømmehus og sin velfungerende virksomhed i Holbæk på Sjælland til Vestjylland for at komme tættere på børnebørnene. Nu bor hun i nyt lejet hus med direkte udsigt til Ringkøbing Fjord. Hun dyrker have sammen med andre og har sommerhus ved Vesterhavet, så der er god plads til besøg af vennerne fra Sjælland. Birgitte Bille har samtidig startet ny praksis i Ringkøbing, og virksomheden trives allerede godt efter det første år. Birgitte Bille fremhæver den fantastiske natur, dejlige fællesskaber og en helt særlig nærhed.