Spjald - den sjette største by i Ringkøbing-Skjern

Spjald er med omkring 1.350 indbyggere den sjette største by i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Byen har flere forretninger og en række virksomheder med mange arbejdspladser. Blandt andre virksomhederne Billig-Arbejdstøj.dk, der har vundet Prisen for Årets Digitale SMV:Omstilling 2020, og KP Components Group, der er markedsleder inden for kompleks automatiseret metalbearbejdning og underleverandør-arbejde. Virksomheden har også produktionsselskaber i USA og Sverige. Her kan du kan se flere medlemmer af byens aktive erhvervsnetværk

Spjald ligger centralt med omkring et kvarters kørsel til Ringkøbing og Skjern, ti minutter til Videbæk og en halv times tid til Holstebro og Herning med motorvejsforbindelser til Aarhus og videre ud i landet. Midtjyllands Lufthavn kan nås på ca. 40 minutter. Der er busforbindelser til og fra byen, og i Spjald er der også mulighed for at bruge delebil. 

 

Spjald by

Spjald by Foto: flytmodvest.dk

 

Det byder Spjald på

I Spjald er der pasningsmuligheder i dagplejeordning og Spjald Børnehave, der har plads til 75 børn.

 

Spjald Børnehave

Spjald Børnehave Foto: flytmodvest.dk 

 

Spjald Skole har ca. 320 elever fra 0.-9. klasse plus SFO. Skolen omfatter desuden Ringkøbing-Skjern Kommunes Specialcenter Øst med ca. 40 elever.

 

Spjald Skole

Spjald Skole Foto: flytmodvest.dk

 

Spjald har også et moderne lægehus, et pleje- og aktivitetscenter og lidt uden for byen ligger Brejning Kirke.

 

Aktiv fritid med fodbold sætter Spjald på landkortet

Spjald Fritidscenter

Spjald Fritidscenter Foto: flytmodvest.dk

 

Ved siden af skolen i Spjald ligger byens fritidscenter, der omfatter en svømmehal, et fitnesscenter og idrætshal med blandt andet baner til håndbold, badminton, volleyball og indefodbold. Der er også cafe plus værelser og hytter tilknyttet, så der er plads til større træningslejre.

Udendørs er der otte græsbaner og en kunstgræsbane. Ved siden af fritidscentret ligger også byens kulturhus, der bruges til blandt andet arrangementer, udstillinger og private fester.

I Spjald er der et aktivt foreningsliv i 23 forskellige foreninger. Spjald-borgerne er ikke mindst aktive i fodbold. I hård konkurrence med tre andre klubber blev Spjald IF i foråret 2017 kåret som årets fodboldklub ved Dansk Fodbold Award, arrangeret af blandt andre DBU, Dansk Boldspil Union. Og DBU præsenterede i videoen herunder Spjald som byen, hvor hver tredje af byens borgere var medlem af fodboldklubben. 

 

 

Spjald er landskendt for siden 1980 at være arrangør af en af landets største fodboldturneringer for børn, Ramsing Cup. Der deltager mellem 200-250 hold og byen vokser betydeligt med de flere tusinde spillere og deres forældre, når turneringen afvikles i begyndelsen af august hvert år. 

Byen er også kendt for den nærliggende gymnastikefterskolen Brejninggaard.

I og omkring Spjald er der en række stier med gode muligheder for naturoplevelser på cykel, gå- eller løbeben. Blandt områdets naturperler er også Snogdal Plantage og Hover Å.

 

FLERE UNGE

Der bor ca. 1.350 i Spjald, og bortset fra et enkelt år er indbyggertallet steget siden 2014. Dengang var der 1.263 indbyggere. 

53 procent af byens borgere er mellem 0 og 49 år. Der bor ca. 300 børn i byen, og Spjald har siden 2014 fået et stigende antal unge mellem 20 og 29 år. De udgør 10 procent af indbyggerne i 2020 mod eksempelvis seks procent i 2014.

 

Spjald by

Spjald by Foto: flytmodvest.dk

 

Se mere:

Du kan se mere om Spjald her på byens hjemmeside.

 

Spjald by

Spjald by i en stille aftentime Foto: flytmodvest.dk

 

Camilla og Niels er flyttet til No fra Aarhus

Økonomien med et hus til en tredjedel af prisen i Østjylland var afgørende, da Camilla og Niels som ingeniørstuderende med barn i vente valgte at flytte fra Camillas hjemby Aarhus til Vestjylland, hvor Niels kommer fra. Begge er ivrige jægere og Camilla har to heste, så den nemme adgang til naturen er ekstra plusser ved flytningen. Camilla fremhæver også, at folk er meget imødekommende og hjælpsomme. Der er desuden gode jobmuligheder. Niels har dog allerede fået job i et Aarhus-firma, der benytter lejligheden til at ekspandere med en ny afdeling i Vestjylland. 

 

Annie og Kurt er flyttet til Hvide Sande

Efter mange års forelskelse i Vesterhavet har Annie og Kurt bygget deres drømmehus i Hvide Sande. -Da vi tog den endelige beslutning, var der flere af vores venner, der sagde: Jamen, der sker jo ikke noget derude vest på. De følte jo nærmest, at hvis vi flyttede herud, så stod man af. Vi har oplevet, at vi er stået på! Vi er stået på et liv, der er mere i balance, siger Annie. Der står stadig lige meget i kalenderen, og parret fremhæver fordelene ved at have naturen og roen omkring sig og samtidig være en del af et aktivt lokalsamfund.