Job i Naturens Rige

Danmarks bud på et moderne oplevelsescenter

I 2020 åbner turistattraktionen Naturkraft, som med sine 50 hektar kommer til at ligge både natur- og bynært i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ved Vesterhavet slipper naturen for alvor sine kræfter løs med voldsomme vestenvinde, oversvømmelser og meterhøje bølger. Men hvad ligger der bag disse naturfænomener, og hvad betyder det, at de bliver mere synlige i fremtiden? Det vil det nye vidensbaserede oplevelsescenter, Naturkraft, gøre os klogere på, når det åbner i 2020. Med centrets sammensætning i indhold og formidling er det et moderne svar på en oplevelsesattraktion, hvor lokale og turister tilbydes vidensbaserede, action-prægede og sanselige oplevelser.

– Attraktioner er en vækst- og udviklingsdriver, og de kan for eksempel skabe meningsfulde relationer til studerende, forskningsmiljøer og erhvervslivet. Og i et samfundsøkonomisk perspektiv vil Naturkraft skabe værdi for hele kommunen gennem vækst i antal arbejdspladser og afledt antallet af overnatninger samt øget omsætning i detailhandel i hele Ringkøbing-Skjern Kommune, siger Peter Sand, som er direktør i Naturkraft.

Efter bæredygtig opskrift

Naturkraft rummer et stort potentiale inden for præsentationen af klimaløsninger og grønne teknologier i en oplevelsesbaseret kontekst, og Ringkøbing-Skjern Kommunes satsning på bæredygtighedsområdet gør kommunen til bannerfører i Danmarks grønne omstilling. For at skabe en turismeattraktion, der peger fremad i både indhold og formidling, er morgendagens arkitekter, designere, ingeniører, økonomer, dataloger, antropologer og andre fagfolk taget med på råd i projektudviklingen. Og ifølge Peter Sand fortsætter arbejdet efter samme bæredygtige opskrift:

– Der vil blive tilbudt undervisningsforløb fra indskolingen til og med gymnasiet. Vi sidder lige nu og udvikler på det læringsmæssige indhold, så undervisningsudbyttet kommer til at understøtte de nationale læringsmål. Med statslige briller på kan vi byde ind på det uformelle læringsmiljø ved at hjælpe med at gøre naturkræfter mere konkrete og forståelige for både børn og voksne.

Nøglen til succes

Peter Sand har mange års erfaring indenfor oplevelsesøkonomi og stor indsigt i store turistattraktioner på tværs af landet, og sjældent har han mødt så stort et engagement, som det han oplever i Ringkøbing-Skjern Kommune.

– Erhvervscentret har med sin store velvilje været en af nøglerne til at få succes. Når der har hersket tvivl om projektet i byrådet, er erhvervslivet gået forrest og har kæmpet for Naturkrafts tilblivelse, fortæller Peter Sand.

FAKTA:

  • Naturkraft er et oplevelsescenter med naturkræfterne i centrum.
  • Centret åbner i 2020 og skal ligge på et 50 hektar stort areal mellem Holstebrovej og den nyeste del af Ringvejen i den nordlige udkant af Ringkøbing.
  • Det bliver skabt med både lokale, nationale og internationale partnere ombord.
  • Naturkraft styres af to fonde – en ejendomsfond og en driftsfond.
  • Tilbage i 2007 lavede Region Midtjylland via Vækstforum, en stor satsning, med formål om at skabe nogle internationale oplevelsesfyrtårne. Et af dem er det som i dag udgør Naturkraft