Velling - en landsby ved kanten af Ringkøbing Fjord

Velling er med ca. 260 indbyggere en lille landsby ved kanten af Ringkøbing Fjord, men trods den beskedne størrelse er landsbyen kendt vidt omkring. Særligt i kraft af naboskabet med Vestjyllands Højskole, byens friskole og Fjordvang Efterskole.

Højskolen har da også en andel i, at Velling er centrum for ekstra opmærksomhed i forbindelse med filmatiseringen af Stine Pilgaards succesroman fra 2020, "Meter i Sekundet".

 

Udsigten fra Velling

Der blæser tit en del friske meter i sekundet i Velling (Foto flytmodvest.dk)

Romanen er skrevet, mens Stine Pilgaard selv boede i Velling ved Ringkøbing Fjord, fordi hendes mand fik job som lærer på højskolen. Bogen tager udgangspunkt i at være tilflytter i den vestjyske kultur og natur, i de korte sætningers land og i vestenvinden, der ofte blæser med en del friske meter i sekundet i Velling. 

 

Filmoptagelser i Velling

Fra de første optagelser med Sofie Torp og Thomas Hwan, der spiller hovedrollerne som Marie og Rasmus (Foto: Martin Dam Kristensen)

Nordisk Film startede optagelserne on location i marts 2022, og Hella Joofs filmatisering af ”Meter i Sekundet” havde gallapremiere i Ringkøbing Biograf den 26. januar og biografpremiere over hele landet den 2. februar 2023.

Kontrasterne i det vestjyske landskab, de pludselige vejrskift, samspillet mellem mennesker, rytmen og sproget i lokalområdet – og mødet mellem lokale og folk udefra. Det har alt sammen også inspireret instruktøren Ida Kat Balslev, der i sommeren 2022 har optaget kortfilmen ”Kunsten at falde” on location i Velling og Kloster ved Ringkøbing Fjord.

 

Aktivt fællesskab

Stine Pilgaard beskriver med stor lune i sin bog, at det ikke altid er lige nemt i starten at være tilflytter i det vestjyske. Men i Velling lægges der vægt på at tage godt i mod tilflyttere og at få alle med i fællesskabet.

 

Velkomstskilt i Velling

 

Byen er præget af det frie grundtvigianske miljø omkring friskolen, efterskolen og højskolen med netop det gode og stærke fællesskab i højsæde. Der bakkes op om foreningslivet plus de lokale initiativer og aktiviteter. Byens motto og varemærke er da også: Vi vil i Velling. Her er også et eksempel på et kunstnerisk værkstedsfællesskab i Velling. Det tværkunstneriske fællesskab Tændpiben har også hjemme i Velling. Her findes blandt andre også foreningen ”Velling Erhverv og Invest”, der arbejder for at fremme udviklingen i Velling.

 

Tæt på fjorden og Ringkøbing

Velling by ligger lige ved Ringkøbing Fjord. På en klar dag har Velling, ud over fjorden, udsigt til Vesterhavets klitter og Lyngvig Fyr.

Landsbyen ligger mellem Ringkøbing og Skjern og tæt på de store arbejdspladser i nabobyen Lem St. Vejen langs fjorden til Ringkøbing centrum tager kun små ti minutter at køre i bil og tyve minutter på cykel på cykelstien. Der er heller ikke langt til Hovedvej 15 med forbindelse til bl.a. Herning og Aarhus.

 

Fjordstien Velling

Gode udflugtsmuligheder på Fjordstien (Foto rksk.dk)

 

Aktiviteter tæt på naturen og i byen

Naturen omkring Velling inviterer til fritidsaktiviteter langs med fjorden og i de nærliggende No og Velling plantager. Der er også både gode veje, gå- og cykelstier i området.

Her kan du finde oplysninger om ture i området, uanset om du er mest til at gå, løbe, ride eller køre på mountainbike.

 

 

 

I videoen her kan du se lidt mere fra området og Fjordstien ved Venner Å. Her er blandt andet en shelterplads med tre sheltere, grillplads, vand og muldtoilet. Pladsen ligger også attraktivt for dem, der tager på cykelruten Fjorden Rundt.

I byen er der også masser af fritidsaktiviteter for børn og voksne i Velling Ungdoms- og Idrætsforening. Der er blandt andet gymnastik, fodbold, volleybold, badminton, svømning, pentanque og friluftsliv med aktiviteter med kano og kajak, madlavning over bål, vandreture og lignende.

Velling har også en jagtforening, et kor og en seniorklub.

Ved Vestjyllands Højskole ligger også Forundringens Have, der er en økologiske forsøgs – og besøgshave med både blomster, urter, bær og frugt. Haven er siden 2013 dyrket biodynamisk og alt i haven kan spises. For tilflyttere kan det at deltage i arbejdet i f.eks. fælleshaven være en god mulighed for at få nye netværk.

 

Udekøkken i Forundringens have

I Forundringens Have er der bl.a. aktiviteter i udekøkkenet (Foto flytmodvest.dk)

 

Velling har fribørnehave og friskole

Velling Sogn, inklusive byen, omfatter godt 1.300 indbyggere, og områdets børn kan blive passet hos to kommunale dagplejere i Velling og i Naturhuset.  Naturhuset er en integreret fribørnehave og skolefritidsordning, som er en del af Velling Friskole. Det er ca. 45 børn i børnehaven og ca. 65 børn i SFO´en.

 

Legepladsen i Velling

Børnehaven, SFO og skolen i Velling har store fællesområder til rådighed (Foto Velling Friskole) 

Institutionen ligger midt i Velling og lige ved siden af friskolen, som også omfatter en stor legeplads, boldbaner, gymnastiksal og bålområde med bålhytte.

 

Velling Friskole

Velling Friskole ligger midt i Velling (Foto Velling Friskole) 

Velling Friskole har plads til ca. 150 elever fra 0.-8. klasse. Der er også rift om pladserne fra børn i nabobyerne.

 

Det har Velling også:

I Velling er der også en kirke med lokal produceret altervin, et forsamlingshus og Min Købmand - Velling Andelsbutik, der ligger lige midt i byen.

Butikken er et værdsat samlingssted for byens borgere. Den drives også med hjælp fra frivillige i byen.

 

Købmandsbutikken i Velling

Købmandsbutikken ligger lige midt i Velling (Foto flytmodvest.dk)

Er der behov for andre indkøb, ligger Ringkøbing by med et alsidigt udvalg af butikker kun små ti minutters kørsel væk.

 

Plads til at bygge drømmehuset

I Velling er der også boliggrunde til salg, så du kan bygge dit drømmehus. I udstykningen Velling Fjordby er der aktuelt ni kommunale boliggrunde til salg – til 100 kroner pr. kvadratmeter inkl. moms!

 

Byggegrunde i Velling

Der er ni boliggrunde til salg på Velling Fjordby (Foto grundsalg.rksk.dk)

Her kan du finde flere oplysninger om kommunale byggegrunde til salg i Velling. Og her på hjemmesiden kan du også finde generelle råd og kontaktoplysninger i forhold til køb og leje af boliger

 

Få mere at vide

Du kan få mere at vide på hjemmesiden for Velling, der drives af den lokale borger-sogneforening: Velling Lokalråd. Du kan også se lidt om visionerne for den fremtidig udvikling i helhedsplanen for Velling, der netop er godkendt af byrådet i starten af 2023.

Velling arbejder i øvrigt sammen med landsbyerne Stauning, Dejbjerg, Lem St. og Højmark i Landsbyklyngen Frisk Vind.

 

Flyttede fra Nørrebro til Velling

Her kan du møde en børnefamilie, der flyttede fra Nørrebro i København til Velling under coronaen i 2020. Se videoen og læs hele historien her.

 

 

Flyttede fra Sjælland til Velling

Her kan du møde en anden af Vellings tilflyttere, der flyttede fra Sjælland til Velling og Ringkøbing-Skjern Kommune for at komme tættere på børnebørnene.

 

 

Er flyttet fra Tyskland til Hvide Sande

Dagmar og Udo har realiseret drømmen om at bo, hvor de har elsket at holde ferier. De flyttede i 2019 sammen med deres børn på nu 15 og 11 år fra Tyskland til Hvide Sande. Meldingen efter fire år er klar: Vi bliver! Hele familien er faldet godt til, og her får de flere drømme opfyldt. De voksne trives med gode jobs og danske arbejdsforhold, der har fået dem til at slippe deres tidligere bekymringer om jobsikkerhed og rimelig løn. Børnene er glade for en mere fri undervisning og skoledag end den tyske. Og hele familien trives med at bo i eget hus tæt på naturen mellem hav og fjord. LÆS MERE HER

Birgitte Bille er flyttet til Velling fra Sjælland

Birgitte Bille tog springet og flyttede fra sit drømmehus og sin velfungerende virksomhed i Holbæk på Sjælland til Vestjylland for at komme tættere på børnebørnene. Nu bor hun i nyt lejet hus med direkte udsigt til Ringkøbing Fjord. Hun dyrker have sammen med andre og har sommerhus ved Vesterhavet, så der er god plads til besøg af vennerne fra Sjælland. Birgitte Bille har samtidig startet ny praksis i Ringkøbing, og virksomheden trives allerede godt efter det første år. Birgitte Bille fremhæver den fantastiske natur, dejlige fællesskaber og en helt særlig nærhed.